Kolejny słodki przepis z ciastem w roli głównej to jest właśnie to czym musze się Wam pochwalić! O tym jaki ze mnie 'miszcz’ cukiernictwa pisałam Wam przy okazji przepisu na sernik na zimno dlatego nie będę już się rozpisywać 😉 Natomiast to ciacho, a dokładniej kruche ciasto z malinami i borówkami, oprócz zniewalającego smaku, dodatkowo powaliło nasz Instagram na kolana, bo UWAGA – zdjęcie jakie znajdziecie na samym końcu pod przepisem zdobyło ponad 1200 lajków i to jest pierwszy raz w naszej instagramowej historii! Do tej pory nie mogę w to uwierzyć 😀 Dumna jak paw dzielę się z Wami takim wypasionym przepisem i przy okazji pomysłem na instagramowy hit 😉
Po więcej takich perełek zaglądajcie na nasz Insta 😀
Składniki na kruche ciasto z malinami i borówkami:
- 200g masła
- 0,5 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania formy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kisielu
- 1 szkl świeżych malin
- 1 szkl świeżych borówek
Zaczynamy od przygotowanie kruchego ciasta. W zwykłej misce lub za pomocą robota kuchennego ucieramy masło z cukrem.
Następnie oddzielamy żółtka od białek odkładając białka na później. Żółtka natomiast dodajemy do masła i cukru.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do masy maki, soli oraz proszku do pieczenia.
Pamietajmy, że ciasto kruche w tym przepisie wcale nie musi być zbite w jedna kulę a wystarczy że wszystkie składniki połączą się tworząc w duże grudki.
Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą tak aby całe masło było nią pokryte. Następnie przekładamy do formy grudki ciasta i palcami wylepiamy z niego dno oraz małe boczki naszego spodu.
Spód pieczemy w piekarniku przez 10 min w 180°C.
W międzyczasie przygotowujemy piankowy wierzch. Białka, które nam pozostały ubijamy mikserem. Zanim piana zrobi się sztywna dodajemy łyżkę cukru i kisielu i ubijamy ją do sztywności.
Gdy spód już się upiecze wyciągamy go z pieca i pozwalamy mu chwilkę ostygnąć.
Następnie równomiernie rozkładamy owoce i szpatułką z wierzchu nakładamy pianę.
Ciasto pieczemy 30 min w 160°C
Polecamy podawać je z lodami 🙂
Wygląda pysznie!
Witam, jakiej wielkości jest blaszka do pieczenia, oraz w jakim smaku ma być kisiel? 🙂
Pozdrawiam