Gdy co miesiąc trafiają mi się 'te’ dni czekolada niestety bywa niewystarczająca. Nie no umówmy się, że sama czekolada działa jak zbawienie w wielu kryzysowych sytuacjach, jednak organizm czasem stwierdza i tym samym daje mi poczucie, że potrzebuje czegoś więcej aby jeszcze bardziej dopieścić podniebienie a tym samym poprawić mocno szalejące ataki zmian nastroju w te dni. Ekspresowe eklerki są moim wybawieniem! Wiecie jak to jest gdy lodówka jest pełna a mimo wszystko nie ma co zjeść… tzn. jedzenia jest full tylko brak ochoty na kucharzenie 😉 Eklerki nie tylko są ekspresowe i przepyszne ale również są /kalorie pominę ;)/ zbawieniem dla mojego ciała i duszy, gdy poziom cukru w organizmie leci na łeb na szyję a poziom hormonów nieregularnie wacha się pomiędzy złością a szczęściem – zdecydowanie je wtedy polecam. Do zrobienia w dosłownie 15 minut.
P.S. Maciej potwierdzi – bo nawet i on już wie, że nic tak kobiety nie dopieści jak kawałek/ki udanego ciacha 😀
Składniki:
- 10 podłużnych biszkoptów
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka masła
Biszkopty przecinamy wzdłuż na równe części.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
W międzyczasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
Na dolną część biszkopta nakładamy ubitą śmietankę za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżeczką 🙂
Przykrywamy wierzchnią częścią biszkopta i czynność tą powtarzamy z wszystkimi biszkoptami – nie żałujmy śmietanki!
Z góry łyżeczką dokładamy czekoladę w DOWOLNEJ ILOŚCI – gotowe!
Pamiętajmy aby przechowywać je w lodówce /choć u nas nigdy jeszcze nie dotrwały do tego etapu bo konsumowane były na bieżąco/.
Pychotka!! I jakie proste…
najlepsze jest w nich właśnie to, że naprawdę są proste i ekspresowe:D
Witam, czy masę śmietanę kremówkę można zastąpić serkiem mascarpone?
No pewnie, będą inne ale zapewne równie smaczne 🙂