Nie zmylcie się nazwą tego ciasta – jest na słodko! 😉 Gdy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednej z fejsbukowych grup, od razu wiedziałam, że muszę spróbować je zrobić. Większość przepisów jakie widziałam online na ciasto jajko sadzone sugerują zrobienie kruchego spodu i pieczenia. Ja wymyśliłam szybszy przepis, bez żadnego pieczenia, za to z kremową masą i oczywiście z tym samym wizualnym efektem. Dzieciaki je uwielbiają i wcale się im nie dziwię!
Magda
Zostając w klimatach ciast na zimno, polecamy również nasze przepisy na Sernik orzechowy na zimno oraz Sernik na zimno z truskawkami
The form you have selected does not exist.
Składniki na ciasto jajko sadzone:
- 500 g sera mascarpone
- 500 g sera ricotta
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta cytrynowa
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 1 galaretka przezroczysta truskawkowa
- 1 duża puszka połówek brzoskwiń w syropie /6 sztuk/
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki cytrynowej w 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie za pomocą robota kuchennego lub miksera łączymy na gładką masę mascarpone z ricottą. Na koniec dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Ostygniętą galaretkę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 25×34 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na jej dnie biszkopty.
Następnie przelewamy do blaszki masę serową. Wkładamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia.
Po wyjęciu sernika z lodówki układamy na nim w dwóch rzędach odsączone połówki brzoskwiń.
Następnie zalewamy całość przestygniętą galaretka i wkładamy całość do lodówki aż galaretka stężeje.
Smacznego!