Jak ja lubię gdy Magda będąc w pracy pisze mi smska, że dzisiaj będzie piekła ciasto. Zdecydowanie to ona w naszym domu jest specjalistką w tej dziedzinie. Choć i ja mam jakieś tam nieskromnie mówiąc swoje osiągnięcia. Powiedzmy, że są cukiernicze, jak na przykład to jogurtowe ciasto gruszkowe z patelni lub ekspresowe ciasto z owocami, którym zdecydowanie nie jeden facet może zaskoczyć swoją kobietę. No, ale wracając do tematu. Obserwując z kanapy jak Magda krząta się w kuchni przygotowując ciasto cytrynowe, oficjalnie stwierdzam, że przy tym cieście nie ma aż tak dużo roboty. Samo przygotowanie zajęło jej około 15 minut. Serio te 15 minut + pieczenie. A jego efekt jest po prostu niesamowity. W domu pachnie cytryną, a ciasto jest no pyszne no!
Maciek
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 zółtko
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od połączenia masła oraz cukru z jajkami i żółtkiem – robimy to za pomocą miksera lub robota kuchennego.
Do masy dodajemy mleko, startą skórkę z całej cytryny oraz sok z jej połowy.
W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Do mokrych składników dodajemy suche i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 C przez 35 minut z termoobiegiem.
Opcjonalnie ciasto cytrynowe posypujemy cukrem pudrem.
Moglibyście dodawać informacje typu : waga mąki czy cukru a nie w szklankach ,wielkość firmy – takie informacje mają duże znaczenie