Chlebek borówkowy czy ciasto z borówkami? Muszę przyznać, że w całym tym publikowaniu przepisów największą trudność sprawia mi nazywanie przepisów. Na ciasto z borówkami mamy już przepis, ale jest on zupełnie inny. Kolejnego przepisu przecież nie mogę nazwać tak samo 😉 Z sałatkami jest ta sama bajka, choćby z sałatkami makaronowymi, przecież każda jest zupełnie inna. No dobra, wracając do tematu, chlebek borówkowy – bo ma taki kształt i niech już tak zostanie choć borówki są do niego tylko dodatkiem 😉 Ten chlebek borówkowy jest wilgotny, aromatyczny i wprost przepyszny. Jest to przepis na ciasto idealne do porannej kawki lub jako drugie śniadanie do plecaka. Pozostając w temacie chlebków polecam również zerknąć do przepisów na nasz najlepszy chlebek bananowy i chlebek kokosowy którym z resztą tak jak i temu trudno jest się wręcz oprzeć!
Magda
Składniki na chlebek borówkowy:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki świeżych borówek
- cukier do posypania wierzchu ciasta
Zaczynamy od połączenia masła i cukru, ucierając składniki na gładko.
Następnie do masy dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka a na koniec mleko.
W osobnej miseczce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Suche składniki powoli dodajemy do mokrych cały czas mieszając aby wszytko dokładnie się połączyło.
Na koniec do masy dodajemy borówki i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy.
Przekładamy ciasto do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu posypując ciasto cukrem /ok 2 łyżkami/.
Chlebek borówkowy pieczemy w 190C przez 45 minut.
Na koniec wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia próbując opanować się przed jego przedwczesnym zjedzeniem 😉
Smacznego!
Jak naprawie piekarnik , na pewno spróbuję, super przepis, pozdrawiam