Ta szynka w Coca-Coli jest idealna na święta jak i niedzielny obiad. Aromatyczna i soczysta szynka w wersji expres – jak na szynkę 😉 Z tym, że znika zanim zdąży ostygnąć mówię całkiem szczerze, w takim gorącym okresie przed świtami nie ma miejsca na żarty 😉 Nie dość, że wychodzi przepyszna to CO NAJWAŻNIEJSZE – robi się ją ekspresowo. Bez tam żadnych zbędnych solanek, macerowań, marynat i innych takich 😉
Nie ma co owijać w bawełnę, ten przepis jest idealny dla tych spóźnialskich co im sklep z garmażerką zamykają przed nosem, jak i dla tych gapowatych co dzień przed świętami bądź inną imprezą zapomnieli, że obiad trzeba przyszykować 😉
I z góry przepraszam za brak pięknych zdjęć na świątecznym talerzu… bo mówiąc szczerze to nie zdążyliśmy ich zrobić wcinając większą część tego specjału wprost z gorącej blaszki.
Składniki:
- szynka ze skórką
- coca-cola /1 litr na 1 kilogram szynki/
- 1-2 cebule
- miód
- goździki
- musztarda
- brązowy cukier
Podam Wam składniki i czas pieczenia jak na 2 kilogramowy kawałek mięsa.
W dużym garnku umieszczamy mięso /nie bezpośrednio z lodówki/, wrzucamy obrane i przekrojone na pół cebule, zalewając wszystko dwoma litrami coca-coli.
Gotujemy pod przykryciem przez około 2,30 -2,45 godz.
Wyciągamy szynkę z zalewy i pozwalamy jej chwilkę ostygnąć aby się nie poparzyć przy dalszych czynnościach 🙂
Gdy mięsko delikatnie wystygnie cienko odkrajamy skórę.
Następnie w mięso bez skóry wmasowujemy połączone 3 łyżki musztardy z 2 łyżkami brązowego cukru.
Wcześniej odciętą skórę należy z powrotem położyć na mięsie, delikatnie naciąć tworząc kratę i równomiernie według upodobań powbijać goździki, z wierzchu smarujemy dużą ilością miodu.
Tak przygotowaną szynkę wkładamy na 15-20 min do pieca rozgrzanego na 240° z funkcją przypiekania.
Podajemy na ciepło bądź zimno – choć tego drugiego raczej nie doczeka 😉
Wyglada smakowicie. Wyprobuje
koniecznie 😉
coca cola może być zero czy tylko regular? 😉
w zależności czy szynka ma być bardziej fit czy nie :p
Kiedy dodajemy miód?
miodem smarujemy skórę z wierzchu przed wstawieniem do pieczenia.
Dziękuję. Zrobię na święta. Pozdrawiam.
Nie ma za co 😉 :*
Czy można zrobić w ten sposob szynke bez skórki?
Można zakombinować ale to nie będzie to samo, w tym przepisie to skórka gra pierwsze skrzypce 😉