Z roku na rok stają się coraz modniejsze a ich urokowi ciężko dorównać. Suszone pomarańcze to nie tylko piękna ozdoba domowych choinek czy świątecznych stroików. Wykorzystać je można również jako dodatek do herbaty lub domowego grzańca. Z pewnością znajdą się jeszcze inne ich zastosowania jednak najbardziej lubimy je podawać z ciepłymi napojami.
Suszone pomarańcze można przygotować na różne sposoby, za pomocą kaloryfera lub suszarki do grzybów. Jednakże u nas co roku sprawdza się ta najszybsza metoda ich suszenia, czyli po prostu suszymy je w piekarniku.
Jeżeli tak jak i my lubicie jadalne ozdoby choinkowe, koniecznie zajrzyjcie po świetny pomysł na cukrowe ciasteczka – nie tylko do schrupania!
Magda
The form you have selected does not exist.
Aby zrobić suszone pomarańcze potrzebne będą:
- 2 pomarańcze
- kratka do pieczenia
- piekarnik
Zaczynamy od umycia owoców.
Następnie pomarańcze kroimy w 1 centymetrowe plastry.
Plastry pomarańczy układamy na kratce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C.
Pomarańcze suszymy przez minimum od 3 do nawet 4,5 godzin w zależności od tego jak dużo miały w sobie soku.
Następnie wyciągamy je z piekarnika do ostygnięcia.
Tak przygotowane pomarańcze przechowujemy w zamkniętym pojemniku jeżeli maja nam służyć jako dodatek do herbaty czy grzańca lub wieszamy od razu na choince!
P.S. Z uwagi na zbliżające się święta z pewnością przydadzą się również sprawdzone świąteczne przepisy na – Boże Narodzenie. Znajdują się tam przepisy na desery, sałatki, przekąski oraz ciepłe dania!
Suszone pomarańcze przygotowuję w maszynie do suszenia owoców mojej mamy. Nie próbowałam suszyć w piekarniku, ale w przyszłym tygodniu spróbuję. Szczególnie,ze mam dla nich sporo zastosowań
jako dekoracja
do ozdabiania ciast
jak również do przetworów
Liczę również na blogu na inne przydatne podpowiedzi domowe!