Awokado, wciąż tak mało doceniany i używany w polskiej kuchni owoc, który całe szczęście, że już coraz częściej gości na naszych stołach. Owoc ten pochodził początkowo z Ameryki Środkowej a w chwili obecnej uprawiany jest w wielu zakątkach świata. Oprócz walorów smakowych, a co jest dla nas najważniejsze, awokado posiada całą gamę witamin oraz jest bogate w białko i błonnik.
Każdy, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, powinien wypróbować bogate w witaminy awokado. Ten zielony owoc o kremowym wnętrzu i lekko orzechowym smaku jest idealnym źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Zaliczane do superżywności awokado jest nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dlatego zmienia posiłki we wspaniałą ucztę.
Niedawno na półki księgarni trafił istny MUST HAVE każdego wielbiciela tego owocu – Awokado Najlepsze Przepisy z Ulubionym Owocem Świata autorstwa Heather Thomas. Tak niepozorne, minimalistyczne z zewnątrz wydanie tej książki zawiera ponad 50 przepisów oraz wiele bardzo zachęcających, pięknych zdjęć, które zdecydowanie skłonią każdego do skosztowania prezentowanych w niej przepisów.
Pochodząca z Wielkiej Brytanii Heather Thomas jest autorką licznych książek kulinarnych, współpracowała z wieloma organizacjami zajmującymi się zdrowym żywieniem i odchudzaniem. Współpracuje z wieloma szefami kuchni, dietetykami, a sama żyje zgodnie z tym co głosi w książkach, dbając o zbilansowaną dietę i zdrowy tryb życia.
Książka zawiera 5 rozdziałów w tym pomysły na śniadania, drugie śniadania, przekąski, lekkie dania, przystawki, dania główne oraz desery i napoje. Każdy w niej znajdzie coś dla siebie. Ciekawe przepisy pokazują jak przyrządzać awokado w roli głównej oraz jako cudnie komponujący się dodatek zdrowej uczty. Przepisy zawarte w książce są czytelne, zrozumiałe i przejrzyste, a wykonanie ich nie sprawi kłopotu nawet początkującemu kucharzowi. Szukanie składników do stworzenia tych potraw również nie będzie uciążliwe, gdyż większość z nich jest ogólnie dostępna. Dodatkowym atutem, który zwrócił naszą uwagę są zamieszczone pod każdym przepisem inne propozycje, czyli zamienniki lub dodatki dzięki którym możemy zmienić lub lekko zmodyfikować dany przepis.
Awokado to wyjątkowo uniwersalny owoc, który doskonale smakuje w wielu różnych zimnych i gorących potrawach. Najpopularniejsze danie z awokado to pikantna meksykańska pasta guacamole, ale owoce te można dodawać do kanapek, sałatek, ryżu, makaronów i ziaren zbóż, a nawet do zup na zimno, sosów, koktajli, deserów i lodów. Można je smażyć, ugniatać, kłaść na tosty lub faszerować innymi składnikami i piec w piekarniku lub opiekać. – H. Thomas
Awokado Najlepsze Przepisy z Ulubionym Owocem Świata to świetna książka z rewelacyjnymi przepisami na istne bomby witaminowe w każdym daniu, która również zainspirowała nas do jeszcze lepszego wykorzystania tego owocu w naszych codziennych posiłkach jak i kolejnych naszych przepisach.
*Wpis powstał przy współpracy z Wydawnictwo Kobiece
Avocado jest moim ulubionym owocem! Mogłabym go jeść codziennie! Czekam na przepisy! A fotki to rewelka
Super! Dziękujemy <3