Całe to domowe pieczenie wkręca mi się już coraz bardziej. Po pierwsze, i chyba najważniejsze to wiem co jem. Po drugie, to mam już dość pieczywa, które mi niestety nie smakuje. I choć mam kilka swoich sprawdzonych produktów w różnych sklepach to jedzenie domowego chleba po prostu sprawia mi dużą frajdę. Do tej pory pokazaliśmy Wam przepis na domowe bułeczki i moje ulubione scones. Teraz przyszła pora na chleb z garnka i muszę nieskromnie przyznać, że ten przepis po prostu wymiata! Ten chleb z garnka z pestkami jest pyszny i prosty w wykonaniu. Jedynym jego minusem jest fakt, że zbyt zbyt szybko znika ale to z pewnością efekt chrupiącej skórki.
Składniki na chleb z garnka z pestkami słonecznika:
750 g mąki
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży instant
1/2 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki oleju
2 szklanki ciepłej wody
Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników czyli mąki, soli, cukru, drożdży oraz pestek słonecznika.
Następnie do suchych składników dodajemy mokre czyli olej oraz ciepłą wodę.
Wszystko dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wyrabiamy je na blacie aż będzie sprężyste.
Ponownie wkładamy je do miski pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 45 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik razem z żeliwnym garnkiem lub naczyniem żaroodpornym wraz z przykrywką do 220°C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia i nacinamy je z wierzchu nożem.
Chleb pieczemy pod przykryciem w 200°C przez 30 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 25 minut.
Gotowy chleb wyjmujemy z naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Blog M&M Cooking jest prowadzony przez zabieganych rodziców dwóch małych dziewczynek, w którym oprócz przepysznych przepisów znajdziesz również ciekawe, nieoklepane pomysły i inspiracje do wykorzystania w swoim domu i kuchni.
e-mail: kontakt@mmcooking.pl
Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w Polityka Prywatności i Plików Cookies Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookie? Tak, zgadzam się.Nie zgadzam się.
Polityka Prywatności i Plików Cookie
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Jaka waga tych drożdży bo są różne , szkl ma 200 czy 250 ml?Takie informacje by się przydały
nie wiem tylko jaka ta maka powinna być, przy pieczeniu to jest bardzo ważna sprawa a precz najważniejsza! 🙂
Najlepiej mąka typ 650 i na tę ilość mąki to 0.5 litra ciepłej wody.
Jak mam wejść w przepis ?
Nie wiem…