Jest to nasz kolejny klasyczny przepis na blogu który każdy powinien znać – babka ziemniaczana. Czyli bez udziwnień, ale za to z domowym smaczkiem i cudnym zapachem roznoszącym się po kuchni. Kiedyś mistrzem w robieniu babki ziemniaczanej była moja mama, która w naszym domu ją przygotowywała i wszyscy domownicy jak i goście którzy czasem się na nią załapali zawsze tę babkę sobie chwalili. W chwili obecnej ten sam smak a nawet lepszy /sorry mamo/ serwuje mój Maciek. Oh jak ja lubię to jego kucharzenie <3 Z racji tego, że w naszym domu wszyscy lubią ziemniaki, sprawdza się idealnie. Tak naprawdę z takiej porcji mamy obiad na dwa dni.
Magda
P.S. Po więcej ciekawych przepisów z ziemniakami w roli głównej zapraszam do naszych TOP 10 przepisów na obiad z ziemniaków!
The form you have selected does not exist.
Babka ziemniaczana, składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz. Gdy boczek się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Podsmażamy całość na złoto.
W międzyczasie obieramy i tarkujemy ziemniaki. Następnie zlewamy nadmiar wody. Gdy woda w miseczce osiądzie, wylewamy ją ostrożnie tak aby osad pozostał w miseczce. Osad dodajemy do ziemniaków, razem z mąką jajkiem i pozostałymi składnikami. Dokładnie całość mieszamy.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190°C i w międzyczasie przygotowujemy formę. Na dno formy wylewamy olej i dokładnie go rozsmarowujemy po dnie i ścianach blaszki. Następnie wysypujemy bułkę tartą i rozsypujemy ją tak, aby przylgnęła do ścianek. Na to wylewamy masę ziemniaczaną i wstawiamy babkę do piekarnika.
Babkę ziemniaczaną pieczemy przez 1,5h, z tym, że po 45 minutach smarujemy ją z wierzchu olejem.
Po wyjęciu babki z piekarnika odstawiamy ją na jakiś czas aby stężała.
Smacznego!
P.S. Kto jeszcze nie widział naszego rewelacyjnego przepisu na kotlety ziemniaczane z ryżem i warzywami musi szybko to nadrobić!
Rewelacja!!!
Taka babka to rarytas
Babka wyszła super…z drobną pomyłką. Na szybkiego nie doczytałam że chodzi o łyżeczkę soli i pieprzu.:P dalam łyżkę soli i tyle samo pieprzu :O
Dobrze, że coś mnie podkusilo aby upiec malutką porcję dla spróbowania. Miała być babka z 2 kg wyszła z 5kg ;)))
Mąż był zachwycony. W ramach ekperymentu zrobiłam sos pieczarkowy do polania – wyśmienity dodatek, polecam.
Bardzo ważne jest aby do babki użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków. Ja użyłam ziemniaków do frytek, nie dodałam maki – babka wyszła na prawdę pychota.
Oj tam takie pomyłki czasem każdemu się zdarzają 😉 Super, że Wam smakowało 🙂 Koniecznie musimy spróbować z sosem pieczarkowym, szczerze powiem, że jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiamy!
Naprawdę?
Czy naprawdę się zdarzają czy, że nie jadłam z pieczarkowym sosem? 😉
Mam pytanie Na jakich oczkach tarkujemy ziemniaki???
Ziemniaki trzemy na tarce do ziemniaków na 'papkę’ 😉
Co byś poleciła w wersji bez mięsa?
wedzona papryke?
Dzień dobry, jaka wielkość formy mniej więcej 🙂