Pieczona golonka, która rozpływa się w ustach to jest efekt na który liczy każdy przyrządzający lub zamawiający golonkę w restauracji. Zapewne ile jest golonek na świecie tyle jest i przepisów ich przyrządzania, ale my tu przedstawiamy nasz sprawdzony sposób na ten rozpływający się w ustach przysmak. I choć w tytule jest pieczona golonka, to aby z pewnością uzyskać ten rozpływający się w ustach efekt, musimy ją najpierw troszeczkę pogotować. Ale, ale, żeby nie było, to miejcie na uwadze, że z tego jednego przepisu możecie przyrządzić coś więcej. My zazwyczaj z wywaru z golonki przygotowujemy galaretę, ale można również przyrządzić z niego na przykład zupę. Także nic się u nas nie zmarnuje!
PS. Ja tu sobie do Was piszę jak o swoim, ale zapomniałam wspomnieć, że przepis w pełni jest autorstwa Maćka. A jak dobrze już wiadomo to on w naszym domu zajmuje się mięsiwem – co mu ofkors zawsze rewelacyjnie wychodzi 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Pieczona golonka, składniki:
Gotowanie golonki:
- 2 golonki o łącznej masie około 1,5 kg
- 1 pietruszka
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 cebula
- 5 liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
Marynata do pieczonej golonki:
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
- 1-2 łyżeczki płatków chilli(w zależności od upodobania ostrości)
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki soli
Golonkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka, razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie zalewamy je 2 litrami wody. Gotujemy przez godzinkę, pamiętając o zbieraniu szumu.
Po godzinie dorzucamy w całości obrane warzywa i cebulę bez obierania. Gotujemy całość do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Najlepiej wyciągać ją łyżką cedzakową, wtedy mamy pewność że się nie rozpadnie.
Następnie po tym czasie wyciągamy mięso. Najlepiej wyciągać ją łyżką cedzakową, wtedy mamy pewność że się nie rozpadnie. Zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie w większej misce łączymy składniki marynaty, po czym wrzucamy do niej ostudzoną golonkę dokładnie ją nacierając. Przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce (conajmniej na 2h).
Na koniec nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy przez 2h.
Pieczona golonka jest już gotowa, smacznego!
Witam. Do gotowania nie ma soli?
Wedle uznania, my nie solimy 😉