I zaraz znów zrobi się sentymentalnie i tak jak w ostatnim wpisie na kotlety ziemniaczane tak i tym razem przepis na ten domowy jabłecznik z budyniem to mój powrót do domowej można rzec, że tradycyjnej kuchni. Nie znajdziecie w tym przepisie nic unowocześnionego ani zaskakującego. Po prostu jest to przepis na ciasto, które smakuje jak u mamy, jak w domu, jak to z dzieciństwa popijane ciepłym mlekiem…
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na jabłecznik z budyniem:
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 500 g jabłek
- cynamon
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
Zaczynamy od ucierania jajek i żółtek z cukrem.
Następnie mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do utartych jajek.
Kolejnym krokiem będzie dodanie zimnego masła. Ciasto zagniatamy do uzyskania dużych grudek.
Ugniatamy z całego ciasta kulę i oddzielamy 1/3 jej części, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Uzyskując w ten sposób dwie kule mniejszą i większą.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości jabłek. Jabłka posypujemy 4 łyżkami cukru i cynamonem.
Następnym krokiem będzie przygotowanie budyniu. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu z tym, że używamy 3 szklanki mleka do jego przygotowania.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie bierzemy z lodówki większą część ciasta i wylepiamy nim dno blachy. Następnie na ciasto rozkładamy równomiernie jabłka i zalewamy przygotowanym budyniem.
Wierzch ciasta posypujemy startym na dużych oczkach mniejszym kawałkiem ciasta z lodówki.
Jabłecznik pieczemy w 180°C przez 50 min.
Smacznego!