Tarta z ciasta francuskiego z kurkami i porem to nasz kolejny pomysł na łatwy i ciekawy posiłek dla całej rodziny. Tarta ta jest bardzo aromatyczna i bardzo sycąca, a zawdzięcza to połączeniu grzybów z boczkiem, które komponują się w niej idealnie. Dokładny przepis znajdziecie w filmiku jak i w treści wpisu poniżej. Tej tarty po prostu trzeba spróbować!
Magda
Dodatkowo polecamy Wam jeszcze nasze sprawdzone przepisy na tarty z ciasta francuskiego w formie przystawki takie jak tarta z pomidorkami, oliwkami i cebulką i tartę z porem, oraz w formie deseru w przepisach na tartę z rabarbarem oraz tartę z gruszkami.
The form you have selected does not exist.
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami i porem, składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g kurek
- 2 pory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera cheddar
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
Zaczynamy od pokrojenia boczku w drobną kostkę lub paseczki /według upodobania. Boczek smażymy na patelni na złoty kolor.
Następnie przekładamy boczek do miseczki i na tej samej patelni smażymy na złoto umyte kurki.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni z kurkami pokrojonego pora, czerwonej cebulki oraz wcześniej usmażonego boczku.
Całość smażymy aż warzywa zmiękną na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie w miseczce łączymy śmietankę i żółtka.
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zawijamy rogi ciasta do środka.
Na przygotowane ciasto przekładamy równomiernie najpierw starty ser a następnie farsz. Zalewamy całość mieszanka śmietanki i żółtek.
Tartę pieczemy w 200°C przez ok 25 min lub do momentu ładnego zarumienienia się ciasta.
PRZYDATNE TIPY:
Przed dodaniem, kurki moczymy w wodzie aby pozbyć się piasku.
Pamiętajmy aby zawinąć brzegi ciasta aby farsz się nam nie rozlał.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Rewelacja!!!!
Jestescie wspaniali
Ide gotowac 🙂
:*