Czy wspominałam Wam już jak bardzo uwielbiam mojego Maćka w kuchni? Tym razem przeszedł samego siebie! I to nie tylko dlatego, że łosoś w tej wersji przepisu wyszedł mu wyśmienity. On, przygotował obiad dla całej naszej rodziny w SOBOTĘ, dając mi spokojnie się zrelaksować i napić ciepłej kawy <3 Choć zapewne był to rewanż za poranek /o tym przeczytacie w poprzednim wpisie/ I jak tu go nie kochać? Całe szczęście, że on po prostu lubi gotować ale tylko wtedy kiedy nikt mu nie przeszkadza. Więc się odsunęłam na tą kanapę bez większych problemów 😉 A ten pieczony łosoś w sosie sojowo-musztardowym to kolejny już pomysł na rybkę w ciekawym wydaniu.
Już wcześniej pokazaliśmy Wam świetną marynatę, w sumie jednoskładnikową w przepisie na łososia w sosie sweet chilli. Tym razem składników będzie nieco więcej, lecz i tak zdecydowanie polecamy przetestować ten przepis. Jak zwykle prosto i jak zwykle szybko, a o smaku już chyba nie musimy wspominać bo przecież publikujemy tu same nasze sprawdzone przepisy 🙂
Magda
Po więcej przepisów na ryby i inne owoce morza zaglądajcie TU.
The form you have selected does not exist.
Pieczony łosoś w sosie, składniki:
- 500 g filetów łososia
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Zaczynamy przygotowanie od umycia filetów i osuszenie ich papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce łączymy całą resztę pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Łososia przekładamy do naczynia lub foliowej torebki i dodajemy nasza marynatę. Następnie wkładamy go do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie przekładamy łososia wraz z całą pozostała marynatą na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy go 20 min w 210°C
Polecamy serwować łososia z ryżem i świeżą sałatą.
Smacznego!
Bardzo smaczny łosoś. Zrobiłam ściśle według przepisu. Następnym razem spróbuję z miodem zamiast cukru. Łosoś leżał i odpoczywał w marynacie od samego rana aż do obiadu. Pyszny!