Przepis na domowe bułeczki to istny 'must have’ dla każdego domu lub dla osoby która ma z kuchnią choć odrobinę do czynienia. Nie ma dla mnie piękniejszego zapachu o poranku jak świeżego, jeszcze ciepłego domowego pieczywa. Domowe bułeczki są proste w przygotowaniu, a dobrze przechowywane nie tracą szybko swojej świeżości. Tak jak i w przypadku zwykłych, kupnych bułek można je serwować w wersji na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami. Choć nasze dzieciaki potrafią je wcinać po prostu czyli w wersji 'na sucho’.
Jeżeli tak jak my jesteście fanami domowego pieczywa polecamy również przepis na
scones oraz
serowe bułeczki z dodatkami, które już nie potrzebują żadnych dodatków.
Smacznego!
Magda
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant /7g/
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki masła
Drożdże łączymy z cukrem, ciepłą wodą i odstawiamy na bok na ok 10 min. aby zaczęły pracować.
Następnie do drożdży dodajemy jajko, sól i mąkę. Ugniatamy szybko ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Gdy wszystkie składniki się ładnie połączą i ciasto będzie nam się w rękach 'rozciągać’ formujemy z niego 12 bułeczek /jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk dajemy odrobinę mąki na nasze ręce/.
Bułeczki przekładamy do blaszki nasmarowanej tłuszczem. Przykrywamy blaszkę z góry czystą ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce.
Gdy bułeczki urosną wkładamy blachę do pieca nagrzanego na 190°C na 30 min. Po tym czasie smarujemy bułeczki z wierzchu roztopionym masłem i wkładamy je do pieca na kolejne 5-10 min do pięknego zarumienienia. Smacznego!