Pieczone figi z serem gorgonzola to proste wykonaniu danie, które sprawdza się świetnie w formie szybkiej przekąski na ciepło, choć my chyba bardziej traktujemy je jako deser z uwagi na słodki smak fig w połączeniu z miodem. Pysznie, zdrowo i bardzo sycąco, to chyba najlepsze określenie tej kombinacji składników. Uwaga łasuchy bo ten przepis totalnie uzależnia 😉
Po inne przepisy na ciekawe przekąski klikajcie w link 🙂
The form you have selected does not exist.
Składniki na pieczone figi z serem gorgonzola :
- 4 figi
- 50 g sera gorgonzola
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 150 g roszponki
Zaczynamy od umycia owoców oraz odcięcia stwardniałych obu końców.
Figi nacinamy na krzyż zaczynając od góry uważając aby nie przeciąć ich do końca /zostawiając od dołu ok 0,5-1 cm/.
Figi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do środka każdego owocu wkładamy kawałek sera i polewamy go z góry miodem.
Pieczemy je w 190°C przez ok 10 min czyli do momentu ładnego rozpuszczenia się sera.
Gorące figi podajemy na rozłożonej na talerzu roszponce skropione z wierzchu octem balsamicznym. Smacznego!