O tak! Kaszotto z pieczarkami i szynką jest to nasz kolejny pomysł na jednogarnkowe danie z kaszą w roli głównej. Wcześniejsza bezmięsna wersja kaszotta z cukinią i warzywami była totalnym hitem na blogu. Tym razem postanowiliśmy zrobić wersję z mięsem i obecnie naszą ulubiona kaszą bulgur. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie brudzimy masy naczyń co działa tylko na naszą korzyść. Obiad mamy gotowy w 20 min czyli tak jak najbardziej lubimy po ciężkim dniu w pracy.
Jeżeli szukacie innych ale szybkich do zrobienia dań obiadowych, proponujemy nasze TOP 15 obiadów w 20 minut 🙂
Magda
Składniki na kaszotto z pieczarkami i szynką:
- 500 g pieczarek
- 1 główka cebuli
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka wody
- 1 woreczek kaszy bulgur /100 g
- 1/2 szklanki sera typu parmezan
- 80 g szynki parmeńskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
W głębokiej patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
Gdy pieczarki się podsmaża i puszczą wodę dodajemy szklankę wody i wsypujemy nieugotowaną kaszę.
Dusimy całość ok 10-15 minut / dokładnie tyle i pokazuje instrukcja na opakowaniu od kaszy/.
Następnie dodajemy pokrojona szynkę, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnie z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Smacznego!
The form you have selected does not exist.
A gdzie w tym przepisie parmezan?
jest! dodajemy na koniec 🙂