Fasolkę szparagową jadł w swoim życiu chyba każdy. Mi osobiście kojarzy się z dzieciństwem i wolnym czasem spędzanym w ogródku cioci. Pamietam jakby to było wczoraj, kiedy jako mała dziewczynka dostawałam do ręki wiklinowy koszyczek i zbierałam fasolkę prosto z pnączy które owijały obok stojącą folię z pomidorami. Następnie moja babcia ową świeżo zerwaną fasolkę przygotowywała w tradycyjny sposób, z masełkiem i bułką tartą. To były czasy… przepis z masłem i bułką tartą jest w naszym domu jak tradycja. Czasem jednak przychodzi chęć na trochę nowości. Fasolka szparagowa z migdałami to nasza wariacja od tradycyjnego przepisu, który zdecydowanie polecam wszystkim spróbować.
Magda
Żółta fasolka szparagowa z migdałami, składniki:
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- płatki paprykowe
- sól i pieprz
Zaczynamy od umycia oraz odcięcia końcówek fasolce. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
W międzyczasie na patelni łączymy masło z oliwą. Następnie dodajemy płatki migdałowe i smażymy całość przez ok 3 min.
Gdy fasolka nam się ugotuje odcedzamy ją i przekładamy do głębokiego naczynia, następnie dodajemy migdały z masłem, doprawiamy całość solą, pieprzem oraz płatkami paprykowymi i dokładnie mieszamy.Serwujemy na ciepło, pamiętajmy aby z dna naczynia zebrać migdały z maślanym sosem.
The form you have selected does not exist.
Po inne ciekawe bezmięsne dania koniecznie zajrzyjcie do TEJ zakładki 🙂
Fasolka To rowniez moje ulubione danie , natomiast Wasz przepis jak zawsze doskonały!!!
:*