Gdy ciepło na dworze to przepisy na ciężkie dania odchodzą na dalszy plan. W upał marzy nam się coś lekkiego ale sycącego. Połączenie pomidora z ogórkiem każdy już chyba zna. Przyszła pora na odpicowanie tego przepisu i lekkie poszerzenie listy jego składników. Nasza sałatka z pomidorów i ogórków to właśnie taki lekko rozbudowany przepis, który sprawdza się rewelacyjnie jako dodatek do obiadu, grilla lub jako przekąska czy lunch. Przygotowanie sałatki nie zajmuje zbyt wiele czasu a całość wychodzi naprawdę smacznie 🙂
Jeżeli jesteście takimi samymi maniakami pomidorów jak ja, to koniecznie spróbujcie naszych przepisów na sałatkę z pomidorów i szpinaku oraz letnią sałatkę z pomidorami i truskawkami – którą btw po prostu kocham <3
Magda
Sałatka z pomidorów i ogórków, składniki /6 porcji/:
- 3 świeże ogórki
- 3 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- 1 szklanka posiekanych liści świeżej bazylii
Sos:
- 4 łyżki białego octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki musztrady
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę lub jeżeli są mniejsze to kroimy je w ćwiartki lub ósemki. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulkę również kroimy w kostkę.
Warzywa łączymy w dużym naczyniu razem z posiekaną bazylią.
Następnie ser feta kroimy w kostkę i również dodajemy go do naczynia z warzywami.
Aby stworzyć sos, w małej miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, oliwę, musztardę, sok z cytryny oraz oregano. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Warzywa łączymy z sosem i od razu serwujemy 🙂
The form you have selected does not exist.