Zapach cynamonu i piernika jest nieodłączną częścią zimowej atmosfery i zbliżających się świąt. Świąteczne pierniczki to nie tylko przepyszne ciasteczka, ale jest to również cudowna ozdoba dla każdej choinki. Dodatkowo, robienie ich jest wspaniałą rodzinną rozrywką gdy pomagają nam najmłodsi domownicy 🙂 W tym roku zabraliśmy się za robienie pierniczków o wiele wcześniej niż zwykle, wyszło ich naprawdę sporo a przechowywane w szczelnym zamknięciu nie tracą na świeżości!
Jeżeli poszukujecie dodatkowych jadalnych ozdób choinkowych to klikajcie w link 🙂
Składniki na świąteczne pierniczki:
- 3 szkl mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki imbiru
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 łyżek kakao
- 200 g masła w pokojowej temperaturze
- 3/4 szkl brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl miodu
W misce łączymy wszystkie suche składniki.
Następnie masło ucieramy z cukrem.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do masła i cukru jajek a następnie miodu. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Uzyskane ciasto /będzie dość klejącej konsystencji/ dzielimy na 2 lub 3 kule. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą, następnie spłaszczamy i wkładamy do lodówki na minimum 2h.
Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na mniejsze porcje i na stolnicy/blacie obsypanej mąką rozwałkowujemy je na grubość ok 5mm.
Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy ulubione kształty.
Jeżeli pierniczki mają znaleźć się na choince, to za pomocą słomki w pożądanym miejscy wycinamy dziurkę przez którą póżniej przeciągniemy wstążeczkę w celu zawieszenia ozdoby.
Pierniczki pieczemy 10 min w 180°C
Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.