Już za parę chwil nadejdzie jeden z najbardziej magicznych i wyczekiwanych momentów w roku, Święta Bożego Narodzenia. Jest to okres w którym całą rodziną zbieramy się przy stole, celebrując wspólnie spędzane chwile w gronie najbliższych członków rodziny. Odtrącając w myślach problemy i troski, staramy się z uśmiechem na twarzach cieszyć się sobą nawzajem. Dodatkowo świąteczną atmosferę w naszym domu budują w koło unoszące się cudne aromaty różnego rodzaju dań i szykowanych smakołyków. Święta to też okres w którym na stołach pojawiają się coraz to nowe, innowacyjne potrawy jak też i takie, które w naszej rodzinie są od pokoleń. Pierogi, barszcze, różnego rodzaju mięsiwa czy tradycyjne ciasta, to dania ściśle kojarzone ze świętami. Tak jest również i z tym przepisem na tradycyjne zrazy wołowe, których nie mogłoby zabraknąć podczas świątecznego obiadu w naszym domu.
Gdy rozmyślaliśmy ostatnio z Magdą o ciekawym przepisie, który mogliśmy przedstawić na blogu, od razu wiedziałem, że zrazy będą strzałem w dziesiątkę. I choć nie jest to żadne innowacyjne danie i każdy choć raz zapewne miał okazję ich spróbować, to w te jak i inne święta nie mogłoby ich u nas zabraknąć. Ja do tego przepisu mam szczególny sentyment, bo właśnie w takiej postaci przygotowywała je moja babcia. W momencie gdy babci zabrakło te same zrazy zaczęła przyrządzać moja mama. Teraz kiedy i ja poznałem nasz rodzinny przepis na tradycyjne zrazy wołowe, postanowiłem podzielić się nim właśnie z Wami. Przekazując odrobinę naszej rodzinnej tradycji, mam nadzieję, że zainspirujemy Was do powrotu do bardziej tradycyjnych dań, których na te czy również inne święta po prostu nie może zabraknąć.
Składniki na tradycyjne zrazy wołowe:
- 15 plastrów wołowiny zrazowej
- 4-5 ogórków kiszonych
- 3 cebule
- 1 musztarda francuska /z gorczycą/
- 15 plastrów wędzonego bekonu
- 1 szkl mąki
- olej
- sól i pieprz
- wykałaczki
Zaczynamy od dokładnego rozbicia za pomocą tłuczka każdego z plastrów wołowiny.
Ogórki /bez jednego/ kroimy w cienkie paski a dwie cebule w piórka.
Następnie pojedynczo każdy z plastrów mięsa solimy i pieprzymy. Kolejnym krokiem będzie rozsmarowanie na plastrze przyprawionego mięsa łyżeczki musztardy. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy wszerz bekon, pasek ogórka i 2-3 piórka cebuli. Całość ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką.
Powtarzamy te czynności z wszystkimi plastrami wołowiny.
Następnie każdy zraz z osobna obtaczamy w mące i podsmażamy ze wszystkich stron na oleju.
W międzyczasie w dużym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojonego w paski ogórka do momentu aż cebula zacznie brązowieć
Po obsmażeniu wszystkich zrazów na patelnię dolewamy 2 kubki wody i deglasujemy patelnię czyli pozwalamy wszystkim pozostałościom po smażeniu się oderwać. Całość przelewamy do garnka w którym będziemy gotować zrazy.
Zrazy gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny (do momentu aż wołowina zmięknie).
Polecamy podawać je z gotowanymi ziemniakami i kiszona kapustą.
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie w aplikacji SimplyTastly.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola