Szczerze mówiąc zabierałam się do zrobienia tego ciasta jak pies do jeża, serio. Niby jesteśmy dziećmi internetu, a ja się głowiłam z czego jest to ciasto za każdym razem gdy widziałam jego ujęcie w internecie. Trochę to trwało lecz w końcu przyszła też na mnie pora i tak oto jest, ciasto leśny mech, które zrobiło furorę na naszym instagramie. Bo rzeczywiście prezentuje się naprawdę pięknie. A czy Wiecie jakie głównie pada odnośnie jego pytanie… z czego jest zrobione? Uff nie jestem sama…
Po więcej przepisów na pyszne ciasta zaglądajcie TU.
Składniki na ciasto leśny mech:
- 1 opakowanie / 450g mrożonego szpinaku
- 1 szkl. brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. roztopionego oleju kokosowego
- 2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g konfitury jagodowej
- 1 szkl. borówek
- 1/2 granatu
Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku.
Za pomocą robota kuchennego bądź miksera ucieramy cukier z jajkami i ekstraktem migdałowym.
Następnie do masy dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Na koniec do ciasta dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w 180°C przez 45 min.
Gdy ciasto będzie w piekarniku zabieramy się za przygotowanie kremu.
W misce łączymy mascarpone, śmietankę, ekstrakt i cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania dosyć sztywnej konsystencji kremu.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika pozwólmy mu ostygnąć.
Następnie odcinamy nożem boki ciasta i przypieczony wierzch a ciasto przecinamy w pół.
Odcięte boki i wierzch kruszymy w dłoniach i odkładamy na później.
Jedną połowę ciasta smarujemy konfiturą a na konfiturę nakładamy połowę otrzymanego kremu następnie przykrywając warstwę kremu drugą połową ciasta.
Ponownie rozsmarowujemy na cieście krem i wierzch obsypujemy pokruszonymi kawałkami wcześniej odciętego ciasta.
Z wierzchu posypujemy ciasto borówkami i nasionami granatu. Gotowe!