O tak! Cukinię zajadam w każdej postaci i dodaję, a właściwie to upycham ją praktycznie do wszystkiego. Robię z niej spaghetti na obiad, roladki na przekąskę a nawet muffinki na deser 😀 Jest pyszna, zdrowa i komponuje się idealnie prawie ze wszystkim. Można ją smażyć lub piec i nie wymaga dużo zabawy przy jej przygotowywaniu 😀 Tym razem postawiliśmy na zamiennik znanego nam wszystkim fast fooda i przyrządzić frytki z cukinii. W smaku ani troszkę nie przypominają standardowych frytek i całe szczęście, bo po prostu są o niebo lepsze! Z zewnątrz chrupiąca panierka a pod spodem delikatny środek z cukinii. Tego trzeba spróbować!
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 jajka
- 1/2 szkl tartego parmezanu
- 1/2 szkl bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Zaczynamy od pokrojenia umytej cukinii w podłużne słupki dogodnej wielkości.
W jednym naczyniu mieszamy parmezan, bułkę tartą oraz przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka.
Pojedynczo słupki cukinii zamaczamy w jajku a następnie w mieszance z bułka tartą /tak jak schabowe ;0 /
Frytki z cukinii smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor i gotowe!
już nie raz o nich słyszałam, muszę w końcu spróbować 🙂
musowo 😀
Zdrowo i smacznie – to lubię!!!!