Nie mogłam się po prostu oprzeć i fotkę z naszą mistrzynią drugiego planu musiałam zamieścić. Maja wprost uwielbia z nami gotować i tym samym uczestniczyć w tworzeniu przepisów a co za tym idzie również i zdjęć. I choć nie lubimy umieszczać jej fotek w internecie to właśnie to zdjęcie uchyla Wam rąbka tajemnicy związanej z naszym blogowaniem w którym mała również pełni kluczowa rolę. Oprócz 'pomocy’ w kuchni z zaciekawieniem przygląda się również gdy fotografujemy dania, nie mówiąc już nawet o ich smakowaniu bo przecież wszystko co widzicie na blogu zostaje przez nas zjadane 😉 Choć szczerze mówiąc, tym razem spróbować niestety jej nawet nie chciała cytując: „Mamo toż ja nie lubię zielonego”, ta sałatka makaronowa z awokado według nas wyszła obłędnie i musieliśmy się z Wami nią podzielić.
Składniki na 1 porcję:
- 1 szkl makaronu penne
- 1 awokado
- 2 plasterki bekonu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni obsmażamy plastry bekonu na chrupko.
Następnie awokado kroimy w kostkę.
Gdy makaron sie ugotuje płuczemy go zimną woda i pozostawiamy do wystygnięcia pilnując aby sie nie skleił.
Za pomocą blendera łączymy majonez, musztardę oraz natkę pietruszki doprawiając otrzymany sos solą i pieprzem
W misce łączymy makaron oraz pokruszony boczek i skrapiamy całość sokiem z cytryny.
Na koniec dodajemy przygotowanego wcześniej sosu i delikatnie całość mieszamy.
Serwujemy od razu.
pyszna, idealna na letnie dni 🙂 ps. dodałam tylko więcej boczku 😀
super! 🙂