Ogólnie ktoś, kto wymyślił paczkowane ciasto francuskie musi być geniuszem. Kiedyś w jakimś komentarzu przeczytaliśmy zarzut, że korzystamy z kupnego ciasta i że powinniśmy zacząć robić je sami. Oczywiście jak tylko będziemy mieli nadmiar wolnego czasu to przepis na takie ciasto migusiem pojawi się na blogu, ale bądźmy szczerzy, większość z nas używa jednak tego kupnego. Nie mieliśmy okazji porównać go z prawdziwym, domowym ciastem francuskim ale póki co sklepowe jest w stanie spełnić nasze wymagania. Paczka ciasta zawsze leży u nas w lodówce, no bo jak nas najdzie na jedzenie to w gruncie rzeczy wystarczy dodać do niego ulubiony składnik i już mamy gotowe danie, czy to na słodko, czy z mięsem, czy też jako świetna przekąska. Jak widzicie z ciasta francuskiego można zdziałać cuda, a jedno z nich, czyli mięso mielone w cieście francuskim znajdziecie w przepisie poniżej 🙂
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchewki
- 250g pieczarek
- 500g mięsa mielonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pierzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- oliwa
Zaczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę chwile ją odparowujemy i dodajemy marchewkę oraz mięso.
W trakcie smażenia mięsa doprawiamy całość przyprawami według smaku.
W międzyczasie spód formy do pieczenia wykładamy ciastem francuskim tak aby móc przykryć nim całość po dołożeniu do formy farszu.
Na ciasto przekładamy odsączony lekko farsz i przykrywamy z góry dokładnie ciastem.
Ciasto nacinamy z góry aby woda z farszu miała gdzie odparować w trakcie pieczenia.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Całość pieczemy w 200°C przez ok 30 min. lub do momentu zarumienienia się ciasta.
Po tym czasie nasze Meat Pie czyli mięso mielone w cieście francuskim będzie gotowe do zjedzenia i serio mówię jest pyszne.