Warzywa do obiadu są dla nas nierozłącznym jego elementem. Kiedyś moja babcia a teraz moja mama powtarza, że obiad bez zupy to nie jest pełny obiad z czym do końca się nie zgadzamy. Nie wiem jak u Was, ale u nas zazwyczaj zupa nie jest serwowana razem z drugim daniem bądź przed jego podaniem. W naszym domu zupa stanowi totalnie osobny posiłek typu lunch. Wychodzimy z założenia, że obiad bez warzyw to nie jest pełny obiad. Czy to w samym daniu np. w mięsie czy gotowane czy podsmażone i podane z boku warzywa, zawsze muszą jakieś być aby w pełni uzupełnić ten nasz posiłek. Jakiś już czas temu podsunęliśmy Wam TOP 3 surówki jakie podajemy do naszych tradycyjnych obiadów. Dziś podsuwamy Wam kolejny pomysł -surówka z czerwonej kapusty która jest istnym hitem w naszym domu. Zawsze przygotowuję jej odrobinę więcej i mam gotowy lunch bądź dodatek do lunchu na następny dzień. Istna poezja smaków której koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
- 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1 szklanki startej marchewki
- 1 szklanki startego jabłka
- 3-4 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
W dużej misce łączymy wszystkie starte na tarce warzywa.
W małej miseczce łączymy oliwę, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Dodajemy do warzyw sos i całość mieszamy.
mi się wydaje, że wciąż jadam za mało surowych warzyw… na szczęście wiosna już przybyła a z nią zaraz zacznie się sezon na warzywa z ogrodu:)
pysznie wygląda ta surówka… uwielbiam czerwona kapustę:)
och tak, wiosną zdecydowanie mamy więcej chęci na świeże warzywka 🙂
super przepis,dziękuję
samo zdrowie 😀
Czerwona kapusta jest bardzo,bardzo zdrowa,polecam!!!