Jestem typem człowieka, który ze słodyczy najbardziej lubi boczek 😉 Ale z racji tego, że mam w domu 2 dziewczyny musiał nastać moment kiedy zrobię swoje pierwsze ciasto. Ale, że jestem facetem i upieczenie ciasta tak po prostu było zbyt oczywiste postanowiłem je usmażyć!! Ogólnie lubię ciasta, które są mokre a to jest właśnie takie ciasto. Może się wydać trochę zakalcowate, nie wiem, dla mnie smakuje, Magda z małą też nie narzekały czy to z grzeczności czy faktycznie im smakowało to już nie jest pytanie do mnie. Jedno jest pewne to jogurtowe ciasto gruszkowe podbiło moje serce. Uwielbiam Magdy ciasta, ale uważam, że moje pierwsze SMAŻONE ciasto wyszło rewelacyjnie. Drodzy Panowie o ile czytacie tego bloga i czerpiecie z niego jakieś inspiracje jeżeli uważacie że pieczenie ciast jest mało męskie to pamiętajcie smażone ciasto niczego nam nie ujmuje ;).
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- 2 gruszki
- cukier puder
Jajka jeżeli ktoś trzyma w lodówce wyciągamy i pozwalamy im osiągnąć temperaturę pokojową. Jeżeli macie jajka w pokojowej temperaturze od razu możecie zabierać się do roboty.
W misce na parze ubijamy jajka z cukrem do momentu aż powstanie puszysty krem zajmie to około 10-15 minut (cały czas mieszamy aby nie powstała nam jajecznica). Następnie do kremu dodajemy jogurt naturalny i mieszamy jeszcze przez 10 minut.
W kolejnym etapie dodajemy olej, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie aż osiągniemy jednolitą masę (będzie ona dość gęsta). Do masy dodajemy obrane, pokrojone w kostkę gruszki i całość mieszamy.
Ciasto przekładamy na zimną, natartą olejem patelnię. Smażymy pod przykryciem przez około 50 minut na małym ogniu (my mamy indukcję smażyłem na 4 w skali 14 stopniowej). Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto nam się usmażyło. Jeżeli tak to delikatnie szpatułką odciągamy je od boków i w miarę możliwości dna patelni i przewracamy je na drugą stronę (najłatwiej jest przyłożyć do patelni deskę do krojenia przewrócić do góry nogami i jak ciasto wypadnie zsunąć je na patelnię). Smażymy kolejne 10-15 minut pod przykryciem.
Gdy nasze jogurtowe ciasto gruszkowe będzie już usmażone układamy je na paterze i posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniale smakuje ze szklaneczką zimnego mleka.
Hmmm, to w zasadzie taki dobrze wypieczony omlet 🙂 A omlety z pewnością nie są skazą na męskim honorze 😉
Jestem pewna, że smakowało wybornie 🙂
Palce lizac!!!