Lato już się niestety skończyło, za oknem pada, wieje i ogólnie ogarnia nas już jesienna depresja. Najchętniej człowiek by się zawiną w koc i udawał kokon i tak aż do wiosny a najlepiej to już i do lata 😉 No ale niestety praca, sama się nie zrobi, dom trzeba czasem ogarniać a jeszcze trochę to dojdzie do tego jeszcze odśnieżanie samochodu 🙁 Ogólnie ciężko znaleźć jakieś pozytywy jesiennej aury (bo polska złota jesień to to niestety u nas nie jest). Ale my mamy na to złotą radę, trzeba się dobrze najeść i odrazu będzie lepiej a poprawę humoru mamy gwarantowaną. Ta wyśmienita sałatka grecka z makaronem przywróci Wam odrobinę lata dzięki unoszącemu się aromatowi świeżych ziół a do tego jest lekka, smaczna i bardzo sycąca. W taką pogodę pełny brzuch to podstawa – jakoś przetrwamy tą ponurą jesień!
Składniki:
- 1 szkl drobnego makaronu /my użyliśmy muszelek/
- 1 świeży ogórek
- 25 czarnych oliwek
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 główki czerwonej cebulki
- 1 opakowanie sera feta
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu.
W małej miseczce łączymy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i doprawiamy do smaku sos solą i pieprzem.
Następnie w drobną kostkę kroimy ogórka, cebulę i ser feta.
Pomidorki kroimy w ćwiartki a oliwki plasterki.
Gdy makaron ostygnie w dużej misce łączymy go z wszystkimi warzywami oraz ziołami.
Przed samym podaniem do sałatki dodajemy wcześniej przygotowany sos.
! ! !
Pysznosci.
🙂
A ja robię podobną sałatkę półgrecką – zamiast ogórka mam awokado, a zamiast sera feta ser kozi 😀