Kurczak w sosie orientalnym z cukinią to chyba milionowa wersja typowego 'kurczaka z ryżem’. Ile osób i kubków smakowych na tym świecie, tyle też jest wersji owego dania. Nie mówię, że ten cały milion wersji jest smaczny i warty przetestowania… ale wariacji i dodatków można przetestować naprawdę sporo uzyskując naprawdę świetne efekty. Jak do każdego mięsa lubimy dodawać różnego rodzaju warzywa i nie wyobrażam sobie mięsa z ryżem w sosie bez żadnego dodatku. Tym razem padło na cukinię i gra to wszystko idealnie! Oczywiście zachęcam Was również do wypróbowania też niedawno dodanego przepisu na wołowinę z cukinią i brokułami bo on również wymiata 😉
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki ketchupu
- 1/3 szkl. sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 płaska łyżeczka płatków chilli
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
- 1 mała cukinia
- sól i pieprz
- ryż
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy przez chwilę drobno posiekany czosnek.
Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i smażymy go do momentu uzyskania rumianego koloru.
Zdejmujemy kurczaka z patelni i kolejno dodajemy: wodę, ocet, ketchup, sos sojowy, imbir, płatki chilli, cukier i na małym ogniu mieszamy do momentu połączenia się składników.
W następnej kolejności dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy.
Do tak uzyskanego sosu dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
Całość dusimy na średnim ogniu przez ok. 15 min.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
rewelacja!
Wygląda przepysznie 🙂
🙂
Wygląda bardzo smacznie! Akurat mamy sezon na cukinię 🙂
dokładnie trzeba korzystać ile się tylko da 🙂
Uwielbiam kurczaka z ryżem w praktycznie każdej wersji, wypróbuje ten przepis w najbliższym czasie, koniecznie.
Wygląda bardzo apetycznie! Ostatnio szukam prostych i smacznych dań, bo moje ulubione już mi się trochę przejadły 🙂 Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Super! Zapraszamy serdecznie 🙂