Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy. W niektórych zakątkach naszego pięknego kraju pogoda tak dopisała, że właściwie sezon grillowy już trwa, a co za tym idzie na ruszcie lądują różnego rodzaju mięsiwa, warzywa i inne smakołyki, które podczas pieczenia nabierają jakże charakterystycznego smaku i aromatu. Nieodłącznym elementem grilla są różnorakie sosy podawane do dań. Keczup i musztarda w pewnym momencie zaczyna być monotonny i chce się dodać czegoś nowego. I tu przychodzimy Wam z pomocą. Pamiętacie TEN kremowo czosnkowy dip? Teraz podsuwamy coś zupełnie innego, sos tatarski który jest bardzo uniwersalny bo świetnie smakuje też na ugotowanych na twardo jajkach a jak się okazało wybornie pasuje też do grillowanych dań.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 ogórki konserwowe
- 3-4 grzybki marynowane /najlepiej własnej roboty/
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 1 ugotowane na twardo jajko
- natka pietruszki
- sól,pieprz
Ogórki, grzybki, ugotowane na twardo jajko, oraz cebulę drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki, dodajemy majonez oraz chrzan i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do docelowego naczynia, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Przepis tak krótki że opis przygotowania wymagał napisania aż 3 zdań, ale warto bo sos ten jest wyśmienity.
Po inne przepisy na sosy i dipy klikajcie w link 🙂
U Was wszystko palce lizać
uwielbiamy twoje komentarze <3 😉
jak ja lubię takie sosy :))
to kiedy grillujemy?
Mój mąż dałby się za niego pokroić. Dziękuję za przypomnienie przepisu 🙂
nie tylko Twój 😉
Lubię sos tatarski, do grillowanej karkówki jest dla mnie najlepszy:)
Pozdrawiam!
oh karkóweczka… nie mogę się doczekać 😀