Bataty ubóstwiam w każdej postaci i choć nie są tak popularne jak ziemniaki to dla mnie zdecydowanie mogłyby wkraść się w ich miejsce choćby w formie puree / właśnie oprzytomniałam, że nie opublikowaliśmy na takowe przepisu – nadrobimy 😉 /. Chipsy z batatów już znacie, pora przedstawić Wam Łódeczki z batata – one nie pływają – one wymiatają 😛
Pieczone warzywa od zawsze smakowały mi bardziej niż te gotowane. Choć uwielbiam warzywa w każdej postaci to ten unoszący się aromat, rozpływająca w ustach konsystencja i zachowany smak pieczonego warzywa zwyczajnie smakuje lepiej. Łódeczki z batatów są świetną propozycją przekąski na ciepło a do tego są sycące – czyli tak jak lubimy 🙂
Składniki:
- 4 bataty
- oliwa z oliwek
- sól czosnkowa
- pieprz
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- słodka papryka
- 3 plastry bekonu usmażonego na chrupko
- szczypiorek
Zaczynamy od porządnego czyszczenia batatów. Następnie nacieramy je oliwą i konkretnie doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 240° przez ok 45 min.
Gdy czas pieczenia upłynie wyciągamy je z piekarnika i pozwalamy im chwilkę ostygnąć. Nie wyłączajmy piekarnika gdyż jeszcze się przyda 🙂
Kroimy bataty wzdłuż i wydrążamy połowę miąższu do miseczki.
Do miski z miąższem dodajemy połowę przygotowanego jogurtu i rozduszamy widelcem do uzyskania w miarę gładkiej masy na koniec doprawiając papryką, solą i pieprzem.
Uzyskaną masę przekładamy z powrotem do naszych batatów i wkładamy do pieca na kolejne 10-15 min.
Po wyjęciu batatów z piekarnika kolejno układamy na nich kapkę jogurtu, szczypiorek, pokruszony bekon oraz doprawiamy papryką.
Zgłodniałam 🙂 też uwielbiam bataty!
Ślinka cieknie na sam widok 😉
Wiecie, że uwielbiam Was i Wasze przepisy
Dziękujemy :* bardzo nam miło 🙂
och te kolorki. Ja rowniez przepadam za pieczonymi warzywami!!!!
Smacznie i zdrowo to idealne połącznie 🙂
Spożywamy ze skórką ??
Tak 🙂