Czasem przejada nam się smażone mięsiwo, chce się zjeść coś lekkiego, trochę zdrowszego. My mamy w zanadrzu zawsze kilka pomysłów na takie dania. Ja jestem mięsożercą, nasza Majcia również, a z racji tego że nie chcemy jej katować ociekającymi tłuszczem schabowymi i mielonymi staramy się wprowadzać do jej diety jak najwięcej mięsa w formie gotowanej. Te pulpeciki w sosie śmietanowo-pieczarkowym są jednym z jej ulubionych dań (choć ona je je bez szczypiorku bo „zielonej fuj”). To danie, które idealnie pasuje na dni kiedy nasz brzuch zaczyna się buntować, ale coś lekkiego jeść musimy między sucharkami a wypitymi szklankami wody. Zdrowie jest ważne, trzeba OGRANICZAĆ tłuste smażone potrawy a te klopsiki naprawdę ułatwiają życie.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (my użyliśmy szynki)
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
sos:
- 10-15 pieczarek
- 500ml śmietanki 30%
- średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- masło
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- cienki szczypiorek
Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy do niego 2 jajka, przyprawy oraz bułkę tartą ( tutaj ilość jest zależna od wilgotności mięsa) po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formujemy średniej wielkości klopsy i wrzucamy je do gotującej się wody na około 20-30 minut.
Kiedy klopsiki się gotują możemy przygotować sos. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek (aż cebula się zeszkli) po czym dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki puszczą soki, które następnie musimy odparować. Gdy to nastąpi dodajemy śmietankę oraz doprawiamy do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody i wrzucamy do sosu i dajemy im się chwilę w tym sosie poddusić. Nakładamy na talerz (sos idealnie komponuje się z ryżem) i całość posypujemy szczypiorkiem. Pozostaje nam zjeść to pyszne, lekkie i zdrowe danie i cieszyć się popołudniem bo z takich proporcji spokojnie starczy Wam na dwudniowy obiad.
SMACZNEGO!!
Też bym zjadła!!
Zapraszamy 😀