Roladki z piersi indyka, możecie mi wierzyć albo nie ale efekt końcowy tego dania był dla mnie mega zaskakujący. Na wstępie napiszę, że przygotowanie go było pasmem niepowodzeń. Już w momencie rozbijania indyka wiedziałem że nie wyjdzie to tak jak pierwotnie ułożyło mi się to w głowie. Niestety przy gotowaniu czasem tak bywa, i musimy się z tym po prostu pogodzić. Tym bardziej dopada nas złość gdy chcemy aby to co będzie leżało na talerzu było czymś wyjątkowym. Na szczęście bywa też tak, że z dania, które już skreśliliście wychodzi coś smacznego – i całe szczęście. Tak było i tym razem. Gdy zaglądałem do piekarnika i widziałem jak naczynie pomału wypełnia się masłem, które u licha pierwotnie miało pozostać w roladce ręce mi opadły, wściekły (pomijając oryginalne słownictwo) mówiłem że dziś obiadu nie będzie! Na całe szczęście jest Magda, która jak to na ukochaną małżonkę przystało pocieszała mnie że to nic, że na pewno będzie smaczne, żebym się nie denerwował. I wiecie co – miała rację, wyszło przepysznie, a kwestię masła które pozostało w naczyniu do pieczenia, opisałem na samym końcu wpisu.
Składniki:
- 1/2 piersi indyka
- 1 kula sera mozzarella
- 1 papryka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- oliwa
- sól i pieprz
Paprykę możemy zastosować surową, natomiast my ze względu na małą M. pieczemy ją w 240C oblaną oliwą przez 20 min. aby pozbyć się skórki.
W międzyczasie pierś indyka tniemy na 6 plastrów o grubości około 1 cm. Rozbijamy je lekko tłuczkiem na taką wielkość aby można z nich było zrobić roladki.
W miseczce mieszamy masło wraz z posiekanym/przeciśniętym przez praskę/ czosnkiem oraz drobno posiekanym koperkiem. Ser mozzarella kroimy na 6 plastrów.
Paprykę surową bądź pieczoną tniemy na cienkie paseczki.
Na plasterek indyka układamy mix masła, paprykę oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem i ciasno zwijamy roladki, które układamy w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez godzinę, obracając je co jakiś czas.
I teraz to co początkowo myślałem że będzie porażką a okazało się czymś wyśmienitym. Masło które podczas pieczenia wycieknie z naszych roladek utworzy pyszny, delikatny lekko czosnkowy sos z drobinkami sera, który idealnie komponuje się z ryżem.
Kocham roladki z indyka!