Większość dań umieszczonych na naszym blogu to potrawy, których wykonanie nie zajmuje nam zbyt wiele czasu. Dziś będzie nieco inaczej. Pulled pork (rwana wieprzowina) jest to danie, którego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu. Początkowo dość sceptycznie podchodziliśmy do pomysłu przygotowania wieprzowiny w ten sposób -trzymania mięsa w piekarniku przez 10 godzin !!! To jednak dość niecodzienna metoda na pieczenie mięsa.
Podjęliśmy wyzwanie – świnka całą noc siedziała w piekarniku by o poranku w kuchni na dole przywitał nas aromat pięknie wypieczonego, soczystego kawałka mięsa, tak delikatnego że w sumie rozpadał się gdy chcieliśmy go wyciągnąć z brytfanki by dać mu trochę odpocząć. Pomyśleliśmy że może pierwszy raz spróbujemy go w sposób iście amerykański. Zrobiliśmy na szybko sałatkę colesław, wrzuciliśmy bułki do piekarnika aby się zarumieniły, po wyjęciu wrzuciliśmy do nich sporą ilość mięsa dodając na wierzch ser oraz dość dużą porcję sałatki. To było niebo w gębie. Smaki mięsa i sałatki się mieszały tworząc idealną kompozycję.
Mięso serwowane w ten sposób pozytywnie nas zaskoczyło i na pewno nie był to pierwszy i ostatni raz. Podsumowując warto było poczekać na taką wyżerkę. Jest to danie które sprawi radość kubkom smakowym każdego mięsożercy!!!
Główny Składnik:
- 2 kilogramowy kawałek wieprzowiny (my użyliśmy łopatki)
Składniki na mieszankę do natarcia mięsa:
- 1 łyka roztartego w moździerzu kuminu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki węgierskiej łagodnej pasty paprykowej
- 80g brązowego cukru
Składniki na solankę:
- 2 litry wody
- 130g soli
- 100g brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 3-4 łyżki mieszanki do natarcia mięsa
Składniki na Sałatkę Colesław
- Pół główki kapusty
- 1 duża marchew
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej
- 2-3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw, w moździerzu rozcieramy kumin, po czym dodajemy wszystkie suche składniki dokładnie mieszając. Następnie mix przypraw mieszamy dokładnie z węgierską pastą oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną masę odstawiamy na bok gdyż będzie nam jeszcze potrzebna.
Następnie przygotowujemy solankę do dużej miski (takiej aby mięso wraz z solanką się w niej zmieściły, my użyliśmy niskiego, ale o dużej pojemności garnka) wlewamy 2 litry zimnej wody oraz wszystkie wcześniej wymienione składniki w tym mix przypraw i dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy mięso i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.
Po upływie czasu wyciągamy mięso dokładnie osuszamy i nacieramy dokładnie mixem przypraw, wkładamy do brytfanki i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Nastawiamy piekarnik na 100C bez termoobiegu, i pieczemy tak przez około 8 godzin. Po 8 godzinach podkręcamy piekarnik do 130C, odkrywamy mięso i pieczemy przez jeszcze 2 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso skończy się piec wyciągamy je aby mogło trochę odpocząć.
W tym czasie możemy przygotować sałatkę colesław. Tarkujemy kapustę oraz marchew, dodajemy majonez, musztardę i mleko i dokładnie wszystko mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Poniżej przedstawiamy naszą wersję kanapki, jednak Pulled pork można podawać na różne inne sposoby, wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Smacznego!!
mmmmm……aż się moich drugośniadaniowych kanapek w pracy odechciało, chociaż jeszcze przed obejrzeniem Waszego wpisu wydawały się smakowite 😉
Apetycznie,pysznie,mniam 🙂 pozdrawiam !
To już wymaga dużego kulinarnego zaawansowania…
No właśnie to tylko tak wygląda :p a właściwie te 10h w piecu jest przerażające! Ten smak wynagradza wszystko 🙂
„slow cooking” to jest to! trzeba czekać ale za to efekt raz szybciej znika z tależa 😉 podoba mi się, że używacie solanki do wieprzowiny.