Któregoś wieczora siedzieliśmy na kanapie i w tym samym momencie poczuliśmy a wręcz usłyszeliśmy (tak nam w brzuchach zaczęło burczeć), że dopada nas głód. Moją M /czyt. Magda/ dopadło lenistwo więc zwlokłem się z kanapy w stronę lodówki by odnaleźć tam coś do jedzenia. Otwieram, a tam nic co można zjeść bez przygotowania. Wzrok skupił się na jajkach, ale jajecznica o godzinie 20 to nie jest to o czym myślą moje kubki smakowe. Myślę sobie co można zrobić z jajek i składników które walają się w lodówce i jej okolicach. I w tym momencie przypomniał mi się przepis na ten pyszny omlet hiszpański. Ten, który Wam tu przedstawiam to wersja bez mięsa, ale kawałek jakiejś pikantnej kiełbaski będzie do niego idealnie pasował.
Składniki na omlet hiszpański:
- 0,5 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 8 jajek
- paczka szczypiorku (tego cienkiego)
- Sól i pieprz
I do dzieła. Cebulę i paprykę ( po usunięciu gniazda nasiennego) kroimy w kostkę, ziemniaki w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Teraz będziemy robić dwie czynności razem, wstawiamy pokrojone na plasterki ziemniaki do gotowania na parze na jakieś 10-15 minut bądź wrzucamy do gotującej wody pilnując aby się nie rozgotowały, w tym samym czasie na patelnię w rozmiarze około 25 cm wrzucamy masło i dodajemy do niego cebulę którą podsmażamy aż zbrązowieje potrwa to około 10 minut.
Dodajemy do cebulki paprykę i podsmażamy jeszcze około 5 minut. Zanim papryka się podsmaży a ziemniaki ugotują w miseczce ubijamy jajka w całości wraz ze szczypiorkiem i solą i pieprzem.
Na smażącą się paprykę układamy plastry ziemniaka tak aby zakryły całą patelnie i całość zalewamy jajkami ze szczypiorem. Smażymy przez 15 minut, na małym ogniu ( średnim prądzie) sprawdzając gumową szpatułką czy boki ładnie odchodzą ( co jakiś czas możemy sprawdzać czy omlet ładnie odchodzi od dnia patelni poprzez delikatne potrząsanie patelnią, jak będzie się poruszał to znaczy że wszystko idzie w dobrym kierunku).
Po 15 minutach jak całość się zetnie możemy patelnie dla pewności wstawić pod grill w piekarniku na 2 min w ok. 220-240°C aby mieć pewność że jajka na pewno się ścięły. Wyciągamy patelnie z piekarnika (uważajcie bo rączka się nagrzeje) kładziemy na nią talerz, który w całości ją zakryje i obracamy patelnię do góry dnem aby omlet wylądował w całości na talerzu. Omlet można podawać na ciepło i na zimno.
Uwierzcie mi, nasz apetyt został w zupełności zaspokojony!
Pychotka!!!! polaczenie szczypioru z ziemniakiem jest superowe! dzieki
Dziś właśnie SMS-em zapytałam swego Karlosa, czy zrobić mu wieczorem taki omlet hiszpański – odpisał:”Brzmi bajecznie!” – serio motywujecie mnie, kuchenne beztalencie, do działania 😀
Przyjemność po naszej stronie 😀
Brzmi niesamowicie, muszę wypróbować!