Szukasz przepisu na zdrową i smaczną przekąskę? Czy chipsy mogą być zdrowe a zarazem smaczne? Zgadza się! Praktycznie wszyscy lubią chipsy. Wielu z nas odmawia sobie przyjemności ich jedzenia z obawy na tłuszcze używane do ich smażenia. Poniżej przedstawiamy ich idealny zamiennik – Domowe chipsy z batata z sosem blue cheese to domowej roboty chipsy, a w smaku… musicie wypróbować!
Składniki na chipsy:
- 1 duży batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Składniki na sos:
- 100g. sera typu blue
- 180-200g. śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Aby przygotować chipsy należy porządnie umyć batat – nie obierać. Kroimy go w cieniutkie plasterki i płuczemy pokrojone plastry w misce z zimną wodą po czym osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie układamy chipsy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 200° ok. 15-20 min do momentu aż staną się chrupkie. Po wyjęciu z pieca posypujemy solą. Najlepiej smakują serwowane na ciepło.
Do przygotowania sosu potrzebna będzie nieduża miseczka. Wrzucamy połamane kawałki sera, śmietanę, majonez, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Przy pomocy blendera miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Pysznosci!!!!!!
Nie wyszły przypadkiem słodkie ?
Słodkawe, jak to batat 🙂 Pyszności 😀
Genialne! MUSZĘ spróbować!
Suuuuper! Jestescie rewelacyjni!!!