Wielkanoc tuż, tuż dlatego przygotowaliśmy kolejny świąteczny przepis tym razem na danie główne. Biała kiełbasa to chyba już tradycyjne danie i często spotyka się ją na wielkanocnym stole. Większość przepisów na przygotowanie surowej białej kiełbasy to zazwyczaj gotowanie lub po prostu jej usmażenie. Nasza wielkanocna biała kiełbasa teraz jest w wersji odchudzonej czyli pieczemy ją razem z warzywami. Podczas pieczenia tworzy się lekki sosik, który dodatkowo nadaje smaku warzywom. Przygotowanie tego danie nie zajmuje więcej jak 15 minut. Później czekamy już tylko aż się upiecze 🙂
Po więcej inspiracji na Wielkanoc zajrzyjcie do naszej zakładki w której znajdziecie nie tylko przepisy. W mniej wielkanocnej wersji pomysł na pieczoną białą kiełbasę znajdziecie również TU.
Składniki:
- surowa biała kiełbasa
- marchewka
- brukselka
- młode ziemniaki
- główka czosnku
- gałązki świeżego rozmarynu
- nasiona kolendry
- sól i pieprz
- 5 łyżek oliwy
Zaczynamy od obrania marchewek, umycia brukselki oraz wyszorowania ziemniaków.
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
W brytfance układamy wcześniej przygotowane warzywa.
Dodajemy oliwy i przyprawiamy całość do smaku.
Następnie z wierzchu układamy surową kiełbasę i dokładamy świeży rozmaryn oraz przeciętą na połowę główkę czosnku.
Całość pieczemy w 200°C przez 50 min
Przydatne tipy:
- Przed pieczeniem kiełbasę nakłuwamy aby stworzyć sos i pozbyć się tłuszczu
- Aby kiełbasa nie była sucha pierwsze 15 min pieczemy ją pod przykryciem
Ummm…..juz czuje ten wspaniały zapach !!!
Świetnie wygląda ta kiełbacha 🙂 Muszę spróbować tego przepisu
Super, daj znać czy smakowała 🙂