Ten przepis na makaron z warzywami to chyba najlepszy sposób na posprzątanie lodówki, a do tego powstaje nam obiad w dosłownie 15 minut. Możemy użyć do tego dania tak właściwie każdego warzywa (i nie tylko warzywa) jakie nam się napatoczy. Ogólnie mówiąc, dania składające się z dużej ilości dodatków właśnie tych, które bez zbędnego szykowania składników są akurat w naszej lodówce naprawdę zaskakują i przeważnie wychodzą bardzo smaczne. Ich przygotowanie zwykle nie zajmuje wiele czasu a nawet nie korzystając z jakiegoś konkretnego przepisu, bazując jedynie na własnych umiejętnościach kulinarnych możemy stworzyć coś bardzo ciekawego i za każdym razem wychodzi nam coś lekko innego. Daniem w podobnym stylu jest kaszotto z cukinią i warzywami, które też jest miksem składników z naszej lodówki.
Staramy się aby jak najmniej jedzenia lądowało w koszu. Na przykład, jeżeli mamy nadmiar włoszczyzny, bo robiąc zakupy się nie dogadamy i kupimy więcej niż planowaliśmy to wszystko kroimy w kosteczkę i wkładamy do zamrażarki na kolejny raz bądź na czarną godzinę. Przed świętami (jeżeli wiemy, że sklepy będą zamknięte) kupujemy parę bochenków chleba więcej i również mrozimy, później wystarczy tylko włożyć zmrożony chleb na parę minut do nagrzanego piekarnika i po wyjęciu na stole ląduje świeżutkie pachnące pieczywko. Zapewne znajdzie się więcej rzeczy, które przerabiamy i mrozimy na później, ale o tym może kiedyś zrobimy cały odrębny wpis. Póki co łapcie przepis na ten przesmaczny makaron z warzywami i czekamy na Wasze opinie 😉
Składniki na makaron z warzywami:
- 400g makaronu tagliatelle lub innego ulubionego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 8 pieczarek
- 1 por /ok 15cm kawałek/
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- oliwa
Zaczynamy od przygotowania makaronu według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, pora w plasterki, marchewkę w słupki a paprykę w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Po ok 2-3 minutach dodajemy pieczarki, por, paprykę i marchewkę.
Całośc solimy i dusimy ok 10min pod przykryciem.
W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc w miseczce sos sojowy, cukier oraz olej sezamowy.
Po 10 min. do patelni dodajemy ugotowany makaron oraz przygotowany sos, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 min. Gotowe. Smacznego
Makaron z warzywami jest po prostu pyszny !!!
Super, że danie smakowało! 🙂
Jakim olejem mogę zastąpić sezamowy? Oliwa z oliwek może być?
Olej sezamowy daje wyjątkowy azjatycki smaczek, ale równie dobrze można go zastąpić oliwą 🙂
Przepis wypróbowałem i niestety nie porwał. Jakoś przypraw mi tu brakuje.
Rozumiem, przyprawianie dań jest kwestią gustu 🙂