Pyszne śniadanie czy oryginalny deser? Nie musisz wcale wybierać, kasza jaglana z gruszkami i orzechami nadaje się idealnie jako śniadanie i jako deser gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Połączenie kaszy jaglanej z mlekiem, gruszkami, orzechami oraz nutą whisky to połączenie warte grzechu, a przygotowane raz już nie zniknie z Twojego menu. Alkoholu w tym daniu wcale nie musisz się obawiać – wszystko stety lub nie, wyparowuje podczas przyrządzania. Przepis prosty a efekt końcowy bardzo efektowny. Tego trzeba po prostu spróbować!
Składniki /2 duże porcje/:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 szk mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki whisky
- 2 gruszki
- 6 orzechów włoskich
Zaczynamy od przygotowania kaszy jaglanej według instrukcji na opakowaniu /pamietajmy aby posolić wodę/.
Następnie w garnuszku roztapiamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i mieszamy aby się rozpuścił.
W międzyczasie w drugim garnku łączymy ugotowaną kaszę, mleko i ekstrakt z wanilli. Całość podgrzewamy na małym ogniu ale nie gotujemy.
Gdy cukier się rozpuści do drugiego garnka dodajemy whisky.
Po odparowaniu alkoholu dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i posiekane orzechy włoskie.
Kaszę przekładamy do miseczek i z góry polewamy sosem z gruszkami.
Wow,kolejny rewelacyjny przepis.Jestescie super!!!