Nasze najnowsze odkrycie – scones, jak dla nas te angielskie bułeczki są idealne na śniadanie. Są mieszanką bułki i ciastka, kruche lecz wilgotne i ten cudny smak… Idealne z dżemem, wędliną, serem lub samym masłem lub innymi dowolnymi dodatkami. Nasza mała wcina je aż uszy się trzęsą i powiem Wam szczerze, że uwielbiamy ten widok. Dodatkowo przechowywane w szczelnie zamykanym pudełku lub foliowym zamykanym woreczku smakują super również następnego dnia.
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
Składniki na angielskie bułeczki:
- 4 szk mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła + 4 łyżki
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki maślanki
W dużej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
Następnie dodajemy zimne masło i zagniatamy ręką do uzyskania średniej wielkości grudek i dodajemy maślankę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kolejnym krokiem będzie przełożenie ciasta na stolnicę lub blat lekko posypany mąką.
Ciasto zagniatamy szybko i nie za mocno.
Następnie gdy uzyskamy zwartą kosystencję zabieramy się za wałkowanie. Ciasto wałkujemy do grubości ok 3cm.
Za pomocą okrągłej szklanki lub specjalnej foremki wycinamy z ciasta okręgi.
Następnie przekładamy bułeczki na np. deskę do krojenia wyłozoną papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
W międzyczasie rozpuszczamy w garnuszku 4 łyżki masła.
Po wyznaczonym czasie przekładamy bułeczki na blaszkę do pieczenia i smarujemy roztopionym masłem. Do w pełni nagrzanego do 230°C piekrnika wkładamy bułeczki na 20 min lub do momentu ładnego ich zarumienienia.
Angielskie bułeczki podajemy z masłem, dżemem, serem lub wędlinką jak kto woli.
Dodatkowo jeżeli spodobał Wam się przepis zajrzyj koniecznie po nasze
drożdżowe bułeczki weekendowe – polecamy!
Pysznosci !!!
Dzieki za super przepis