Takie oto pomarańczowe ciasto z kaszą manną zostało mi zaserwowane w ubiegły weekend. Nawet nie wiecie jak szeroko może kopara opaść, gdy mąż, który wcześniej z wypiekami pierwszy raz miał do czynienia szykując jogurtowe ciasto gruszkowe z patelni, podsuwa pod sam nos takie cudeńko. Tego poranka obudził mnie tekstem: kotek wstawaj trzeba fotki zrobić, zobacz czy się nadaje… Myślę ok. pewnie mięso z mięsem zawinięte w mięso…a tu taki szok! Wprost nie mogłam uwierzyć, cała kuchnia przesiąknięta aromatem pomarańczy – to był cudowny poranek. Choć chyba tylko dla mnie, bo Wiecie mój mistrz cukiernictwa musiał wstać ciut wcześniej 😉
Składniki na pomarańczowe ciasto z kaszą manną:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka ekstarktu z wanilii
- 1/2 pomarańczy
- 150g kszy mannej
- 100g cukru
- 3 jajka
- 40g masła
W garnku łączymy mleko z cukrem i ekstraktem z wanilii doprowadzając całośc do wrzenia.
Następnie do wrzącego mleka dodajemy kaszę manną i ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje.
Zdejmujemy mase z ognia i dodajemy skórkę z połowy pomarańczy i wyciskamy ręką sok ok 3-4 łyżek.
W osobnym kubku roztzepujemy 2 jajka i dopełniamy go masą z kaszy mannej dokładnie łącząc składniki. Masę z jajek dodajemy do garnka z kaszą manną i dokładnie wszystko mieszamy.
Kolejnym krokiem bedzie dodanie masla w pokojowej temperaturze. Mieszając masło szybko się rozpuści i połączy z resztą składników.
Zaroodporne naczynie lub blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdy z kawałków ciasta docinamy do rozmiarów naczynia jeżeli jest taka potrzeba.
Spód naczynia wykładamy ciastem, następnie przekładamy masę i z góry przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całośc pieczemy w 200°C przez ok. 30 min lub do momentu ładnego przyrumienienia się ciasta.
Wyglada przepysznie!
Pomysł znakomity!
Całość prezentuje się nieziemsko, a ja aż u siebie czuję te zapachy 🙂
ooo tak zapach tego ciasta roznosi się po całym domu 🙂
jakie wymiary blaszki ?