Co jak co, ale dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych wynalazków. Gdy brak jest czasu na długie gotowanie lub gdy mamy deficyt garnków z uwagi na niewłączoną wcześniej zmywarkę. Nie ma przy tym zbyt dużo pracy, a efekt jest jak zwykle bardzo zadowalający. Choćby się w naszym domu waliło i paliło to nie wyobrażamy sobie dnia bez wspólnego posiłku i w naszym domu jest nim zazwyczaj obiad. Po całym dniu pracy, przedszkola lub urlopu, na którym Magda już pół roku wypoczywa leniuchując przy boku z maleństwem, to najwspanialsza chwila dla naszej rodziny. Pomimo natłoku codziennych obowiązków, dodatkowymi zajęciami dzieci, nigdy nie odpuszczamy i organizujemy swój czas tak, aby zawsze móc wspólnie zjeść przy stole. Z doskwierającego nam wszystkim braku czasu na przygotowywanie wymyślnych trzydaniowych obiadów, ratują nas dania takie jak ten kurczak z fasolą i pieczarkami, które są dla nas istnym wybawieniem. No dobra, może to tak trochę nie do końca jednak jest danie jednogarnkowe, bo w sumie to trzeba do tego ugotować ryż lub kaszę… ale nie czepiajmy się i wróćmy do tematu. Szybko, smacznie i bez sterty brudnych naczyń – szczerze polecamy!
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 100g świeżego szpinaku
- 4 suszone pomidorki
- 10 małych kulek sera mozzarella
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
- oliwa
Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go w nieduże paseczki.
Następnie kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i na oliwie podsmażamy go na złoty kolor.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka a pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.
Gdy kurczak będzie gotowy zdejmujemy go z patelni. Następnie na tą samą patelnie wrzucamy cebulkę, drobno posiekany czosnek oraz pieczarki i również podsmażamy całość aż pieczarki nabiorą rumianego koloru.
Następnie do patelni z pieczarkami dodajemy szpinak i drobno posiekane suszone pomidorki. Gdy szpinak straci objętość dodajemy odcedzoną białą fasolę oraz pomidory doprowadzając całość do wrzenia.
Na koniec dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na wierzch dorzucamy kulki sera mozzarella i wkładamy patelnię do pieca nagrzanego do 220°C na ok 10-15 min lub do momentu zarumienienia się sera.
*Jeżeli nie posiadacie patelni nadającej się do użycia w piekarniku, przed dołożeniem sera przełóżcie całość do żaroodpornego naczynia.
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie w aplikacji SimplyTastly.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola