Aura jesienna zdecydowanie sprawia, że coraz mamy to ochotę na bardziej sycące dania, a lekkie smaki lata powoli już przechodzą w niepamięć, pozostawiając nam krótko mówiąc żywieniowy niedosyt. Makarony, różnego rodzaju kluski a także ryże i kasze zaczynają wtedy coraz częściej gościć w naszej kuchni. Jesień to oczywiście idealny czas na śliwki, gruszki, dynie i oczywiście królujące na talerzach grzyby.
Sami doskonale Wiecie, w natłoku codziennych obowiązków czasu na gotowanie wszyscy mamy coraz mniej. A my jak tylko możemy próbujemy sobie jak i Wam przygotowywać przepisy na szybkie w wykonaniu obiady i dania, które będzie w stanie przygotować praktycznie każdy. Do tego wszystkiego ma być smacznie i koniecznie aromatycznie.
Jakiś czas temu dostaliśmy do przetestowania produkty marki The Green Woodpecker Thrill, a były to risotta i kaszotta z różnymi rodzajami grzybów. Od razu zabraliśmy się za… czytanie etykiety ze składnikami i oczywiście za testowanie ale zacznijmy od początku. Składniki, same naturalne czyli suszone grzyby, warzywa, zioła i ryż lub kasza czego chcieć więcej? Takie półprodukty uwielbiamy, żadnych sztucznych aromatów, barwników czy wszechobecnych E coś tam. Testowanie, proste i szybkie w przyrządzeniu danie z dokładnym przepisem na odwrocie opakowania i oczywiście wyszło przepysznie i aromatycznie.
Ale żeby się przekonać najpierw zobaczcie te cudne zdjęcia a później przetestujcie ten przepis na rewelacyjne risotto z borowikami, włoską kiełbasą i szpinakiem!
Składniki na 3 porcje risotto z borowikami, włoską kiełbasą i szpinakiem:
- 1 opakowanie Risotto z sezonowanymi borowikami The Green Woodpecker Trill
- 6 łyżek oliwy do smażenia
- 100 ml białego wina /opcjonalnie/
- 1000-1200 ml bulionu warzywnego
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g masła
- 3 surowe słodkie włoskie kiełbaski
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 garści świeżego szpinaku
- parmezan do podania
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania risotta według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 4 łyżkach oliwy z oliwek.
Następnie dodajemy wyciśnięte mięso z kiełbasek pozostawiając sam flaczek.
Gdy kiełbaska się zacznie ścinać dodajemy szpinak i podsmażamy całość jeszcze 5 min.
Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem według uznania.
Gotowe risotto układamy na talerzu. Następnie dodajemy kiełbaskę ze szpinakiem. Na koniec dodajemy parmezan według uznania.
*Wpis powstał przy współpracy z marką The Green Woodpecker Thrill