Ochota na bezmięsne dania jakoś mnie nie opuszcza i co raz to kombinuję jakby tu przygotować sycący obiad dla moich mięsożerców 😉 W sumie to muszę Wam szczerze przyznać, że ja to tak troszkę z przymróżeniem oka zazwyczaj opowiadam Wam o tym, że mój Maciek wcina samo mięso. Gdy podsuwam mu na obiad tak jak ostatnio te kotlety z kalafiora to wcale nie pluje nimi z obrzydzeniem… wręcz przeciwnie – zje, podziękuje i talerz odniesie do zlewu 😉 Dobrze go sobie wychowałam co, bo jakby powiedział, że woli mięso to obiadu kolejnego biedactwo nie zobaczyłoby przez najbliższy miesiąc 😛 A teraz na poważnie, kotlety z kalafiora są na prawdę super pomysłem na urozmaicenie jadłospisu, u nas się sprawdziły 😀
Więcej bezmięsnych przepisów możecie znaleźć w naszej zakładce dania wegetariańskie !
Składniki na 12 sztuk:
- 1 kalafior
- 1 puszka cieciorki
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- 1 szkl bułki tartej
- 4 łyżki świeżej posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Pokrojoną w drobna kostkę cebulę podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starta na małych oczkach marchewkę. Podsmażamy 5 minut, po czym dodajemy do patelni starty na już dużych oczkach kalafior. Doprawiamy do smaku solą i podsmażamy całość kolejne 5 min. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozostawiamy warzywa do wystygnięcia.
W międzyczasie w moździerzu rozcieramy nasiona kolendry z kminkiem.
Cieciorkę blendujemy na gładką masę.
W dużej misce łączymy cieciorkę, jajka, bułkę tartą, posiekaną kolendrę, ostygnięte warzywa i doprawiamy całość przyprawami i sola oraz pieprzem do smaku.
Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor.
Wow,kolejny rewelacyjny przepis w wydaniu M&M.Jestescie SUPER!!!
dzień dobry,
czy cieciorke blendujemy z zalewą?
bez zalewy! możemy natomiast zostawić ją na pózniej aby zachować odpowiednią konsystencję kotlecików 🙂
czym można zastąpić kolendrę? lub czy można ją całkiem pominąć?
czasami kolendrę zastępuję pietruszką 🙂
Czy kalafior gotujemy czy trzemy surowy?
Surowy 🙂