Smaki dzieciństwa, to smaki wakacji, rodzinnego domu, kochających ludzi a co za tym wszystkim idzie powracających wspomnień i emocji, cieżko jest to przebić. Gdy sięgamy po kolejny kęs wciąż wracamy wspomnieniami do przeszłości. Niektóre dania wzbudzają w Nas te pozytywne a niektóre te negatywne emocje. Ja zawsze wybieram pierwszą opcję i blok czekoladowy jest właśnie jedną z nich tak samo jak np. placki ziemniaczane czy szarlotka mojej mamy. Teraz jestem bardzo ciekawa, które ze smaków mojej kuchni będą wspominać moje dziewczynki i mam nadzieję, że będzie ich wiele. Blok czekoladowy jest tak prostym przepisem, że każdy nawet największy laik kuchenny będzie w stanie go zrobić. Dodatkowo nasza wersja ciasta to nie kolejny suchy wiór jaki można spotkać w wielu sklepach. Ten blok czekoladowy jest jest wilgotny i bogaty w dodatki – po prostu go uwielbiam!
Składniki na blok czekoladowy:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 250 g masła
- 250 g mleka w proszku
- 3/4 szkl. wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki kakao
- 200 g herbatników
- 100 g suszonej żurawina
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych bananów
W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, masłem na koniec dodając kakao i zdejmujemy go z ognia pozostawiając do przestudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie według przepisu lub własnych upodobań lub po prostu tyle ile mamy ich pod ręką.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
uwielbiam!