Chyba każdy z nas ma swoje słabości. Moja słabością zdecydowanie jest dobre jedzenie, a tego typu desery to są moje 'małe grzeszki’. Poprawiają mi nastrój i humor już od pierwszej łyżeczki. Specjalnie nie przygotowuję ich zbyt często bo dobrze wiem, że takie pyszności znikają już tego samego dnia a to raczej niezbyt korzystnie wpłynęłoby na obwód w pasie 😉 Deser z czerwonych owoców to rewelacyjne połączenie smaków oraz struktur, które dają mi masę przyjemności podczas jedzenia. Krótko mówiąc – uwielbiam i nie potrafię sobie tego odmówić <3
Po więcej inspiracji na deserowe smakowitości zajrzyj do naszej zakładki inne pyszności w kategorii desery, polecamy!
Składniki na deser z czerwonych owoców:
- 250g czereśni
- 2 łyżki brązowego cukru
- 250g sera mascarpone
- 1 małe opakowanie jogurtu malinowego
- 1 galaretka malinowa
- 250g herbatników
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże czerwone owoce typu: maliny, czereśnie, truskawki lub inne ulubione
- opcjonalnie kostka czekolady do posypania
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Lekko już ostudzoną przelewamy do naczyń w których planujemy podać deser i wkładamy do lodówki.
Następnie myjemy i pozbawiamy czereśni pestek. Do małego garnka wkładamy owoce razem z cukrem i często mieszając podgotowujemy całość aż woda z czereśni odparuje i uzyskamy konsystencję dżemu.
Gdy owoce ostygną dodajemy mascarpone i jogurt całość dokładnie mieszając.
W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem.
Teraz wystarczy poukładać warstwy według własnego upodobania bądź tak jak wiać na zdjęciu czyli: na galaretkę kruszymy herbatniki, następnie masę z czereśni i serka a na koniec kładziemy ubitą na sztywno śmietankę i ulubione owoce.
Dodatkowo z wierzchu dla lepszego efektu posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!
Pychotka!!!