Jednym z kolejnych rozpoznawalnych smaków późnej wiosny i lata jest dla nas młoda kapusta. Wiadomo, że letnim specjałom nie można odmawiać i w trakcie sezonu czerpiemy z nich ile się da. Przygotowywanie jej nie jest niczym trudnym a smaku nie da się niczym zastąpić. My jak zwykle dzielimy się z Wami przepisem, który ostatnio zagościł na naszym stole. Młoda kapusta z kiełbasą i papryką to świetne danie przypominające tradycyjny bigos, jednak z w porównaniu ze swoim oryginalnym przepisem jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kombinacji z młodą kapustą jest milion z różnymi rodzajami warzyw i dodatkami mięs – my w tym wypadku trzymamy się tradycji łącząc ją z kiełbasą i papryką – pyyycha 😀
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 500 g kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek szczypioru z cebulkmi
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz
Zaczynamy od pokrojenia kiełbaski w kostkę lub plasterki. Kiełbasę wrzucamy na głęboką patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażymy na rumiano.
W międzyczasie myjemy warzywa. Kapustę i szczypiorek z cebulką drobno siekamy. Paprykę, czosnek i pieczarki kroimy w kostkę.
Gdy kiełbaska się zarumieni zdejmujemy ją z ognia i przekładamy do naczynia. Do tej samej patelni dodajemy czosnek i podsmażamy go minutkę.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa oprócz szczypiorku i zalewamy całość wodą.
Na małym ogniu dusimy wszystko przez ok 30 min. Po tym czasie dodajemy kiełbasę, przyprawy i dorzucamy szczypiorek.
W tym momencie wszystko juz zależy od kapusty i dusimy w dalszym ciągu do momentu aż kapusta odpowiednio nam zmięknie.
Danie można serwować od razu ale najlepiej smakuje dnia następnego.
Pysznosci!