Gdy tylko mam nadmiar bardzo dojrzałych owoców w kuchni i wiem, że niestety nie zostaną skonsumowane w najbliższym czasie to głównie ciasto lub inny pyszny deser chodzi mi wtedy po głowie, a marnowaniu i wyrzucaniu jedzenia mówimy stanowcze NIE! Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest właśnie jednym z przykładów, gdzie miliśmy lekki nadmiar owoców. I tak było rownież tym razem. Wiadomo, że owoce i warzywa niestety szybko się marnują dlatego takie przepisy dobrze jest mieć w zanadrzu. Ogólnie rzecz biorąc przepis można modyfikować według własnych upodobań i dać dowolne owoce jakie akurat mamy – na bank wyjdzie równie pysznie 🙂
Składniki:
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- 5 jajek
- 1 szkl + 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szkl rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szkl mąki tortowej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 łyżka bułki tartej
Zaczynamy od umycia i pokrojenia brzoskwiń na ćwiartki i w plasterki.
Następnie ucieramy na puszysto jajka z 1 szklanką cukru i ekstraktem z wanilii.
Kolejnym krokiem będzie dodanie rozpuszczonego oleju kokosowego.
W dużej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do uzyskanej masy z jajek ciagle mieszając/miksując dodajemy powoli mąkę.
Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia sie składników.
Tortownicę smarujemy miękkim masłem i obsypujemy całość bułką tartą aby zabezpieczyć ciasto przed przypaleniem.
Masę z ciastem przelewamy do tortownicy z wierzchu układając pokrojone brzoskwinie.
Następnie posypujemy brzoskwinie cukrem.
Ciasto pieczemy w 180°C przez ok 70-80 minut.
Witam , czy mogę zastąpić ekstrak z wanilii olejkiem waniliowym lub cukrem waniliowym?
Dzień dobry,jak najbardziej cukier wanilinowy jest ok! 🙂