Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta lala lalalala la la lala… ręka w górę kto nie nuci już tego utworu, bo my na pewno tak! W sklepach czy na ulicach widać, słychać i czuć już świąteczny klimat, lecz nam najbardziej odpowiada ten domowy, z rozpalonym kominkiem i unoszącym się aromatem przygotowywanych potraw.
Spotkania we wspólnym gronie rodziny tylko napędzają nas do pracy, bo cóż tak nie uszczęśliwia domowego 'kucharza’ jak uśmiech na twarzach najbliższych przy wspólnym stole. Wspólnie spędzany czas, na rozmowach i posiłku – czy jest coś bardziej przyjemnego? W dodatku nikt nie kontroluje ilości pochłanianych dań i ze spokojem ducha można 'popuszczać pasa’ gdy nikt nie patrzy.
Grudzień jest u nas jednym z tych miesięcy, które wyjątkowo szybko nam mijają. Począwszy od urodzinowej imprezy małej M. poprzez Mikołajki, Święta, urodziny Magdy a kończąc na Sylwestrze. Cierpimy wręcz wtedy na dokuczliwy brak czasu. W tym roku ze starannością zaplanowaliśmy wszystko a w szczególności świąteczne menu. Choć świąt u siebie w domu nie wyprawiamy a spędzamy je u rodziny, zawsze staramy się pomóc przygotowując kilka dań. W natłoku obowiązków jak zwykle sięgamy po te proste lecz sprawdzone przepisy.
W związku z tym, iż święta są już coraz bliżej, nie jesteśmy w stanie się opanować aby już nie podzielić się z Wami naszym nowym świątecznym przepisem! Czasu jest już coraz mniej, więc z pewnością warto zaplanować świąteczne menu. Przepis jest banalnie prosty i świąteczna kaczka z pewnością zachwyci każdego.
Składniki:
- 2 kg kaczka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 4 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- 500 ml wody
- 10 goździków
- 3 garści suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka z jednej pomarańczy
Kaczkę dokładnie myjemy. W moździerzu ucieramy sól, pieprz, rozmaryn, majeranek i czosnek dodając do składników łyżkę oliwy. Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( minimum na 2 godziny). Przed wrzuceniem kaczki do pieczenia do środka kaczki wkładamy 2 jabłka pocięte w łódeczki oraz garść żurawiny. związujemy nóżki kaczki tak, aby ze środka nic nie wypadło.
Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez 2-2,5 godziny (zakładamy godzinę na każdy kilogram), z czego pierwszą godzinę pieczemy bez przykrycia, a kolejną pod przykryciem. Co bardzo ważne, gdy z kaczki wytopi się już trochę tłuszczu, co jakieś 10 minut podlewamy kaczkę wytopionym tłuszczem. Na ostatnie 20 minut pieczenia do brytfanki wrzucamy pokrojone jabłka.
W trakcie kiedy nasza świąteczna kaczka się piecze możemy przygotować sos. Do garnka wlewamy 500 ml wody i wrzucamy do niej 10 goździków, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, po czym z wody wyciągamy goździki. Po wyciągnięciu goździków do wody wrzucamy żurawinę, dodajemy cukier, cynamon gotujemy przez 15 minut. Na koniec dodajemy utartą skórkę pomarańczy i całość blendujemy.
Ten i inne nasze przepisy możecie teraz znaleźć w nowej aplikacji Simply Tastly – zapraszamy do ściągnięcia i sprawdzenia, mnóstwo inspiracji kulinarnych od najlepszych blogerów kulinarnych!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola
Na pewno pycha
Jak święta to tylko Coca cola, ale kaczka też chętnie 🙂