Codzienne obiady w miarę możliwości staramy się sobie urozmaicać. Mając zaledwie kilka składników i nasze ukochane ciasto francuskie opcji obiadowych jest naprawdę multum – wystarczy wtedy tylko odrobina wyobraźni. Dodatkowo spójrzcie jak pięknie się prezentuje, a przepis jest po prostu mega prosty w szczególności gdy nie masz zbyt dużo czasu a możesz np. sos pomidorowy zastąpić już gotowym ze słoika /choć w smaku żaden nie przebije mojego domowego 😛 /. W zeszły poniedziałek gdy Maciej wrócił później z pracy zapiekanka z kurczakiem pod ciastem francuskim była dla niego niezłym zaskoczeniem. Gdy tylko wyciągnęłam ją z pieca biedny myślał, że wycinanie wzorków i ogólnie całość zajęła mi kupę czasu a żeby nie to, że się tu z Wami tym wszystkim dzielę /i serio robi się to ekspresowo/ to mogłabym go z tej niewiedzy nie wyprowadzać…
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szkl sera typu parmezan
- 1 jajko
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Zaczynamy od pokrojenia piersi w drobną kostkę a obranych pieczarek w plasterki.
Następnie na oliwie podsmażamy kurczaka na złoto po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Smażymy całość do zarumienienia się pieczarek.
W międzyczasie zabieramy się do przygotowania sosu. W średniej wielkości rondelku podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek przez ok 30 sekund.
Po tym czasie dodajemy pomidory, suszone zioła, cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy sos na małym ogniu przez ok 5 min.
Gdy pieczarki już się zarumienią dodajemy do nich sos i zdejmujemy patelnie z ognia na koniec dodając świeżej bazylii.
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy odrysowując nożem z niej kształt naszej formy. Z góry wycinamy wzorki według własnych upodobań.
Do formy do pieczenia przekładamy ostudzony farsz z patelni i posypujmy całość serem. Z góry delikatnie przekładamy ciasto dociskając je po bokach formy.
Z góry smarujemy całość jajkiem i pieczemy w 200°C przez ok 40 min lub do momentu zarumienienia się ciasta.
Przepis pyszny! Tj. Każdy od Was!!
:*
Jak to smacznie wygląda! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Koniecznie 🙂
Wygląda fantastycznie!
🙂
Czy ciasto kładziemy tylko na wierzchu zapiekanki czy można włożyć na spód , wiem to już będzie tarta
Próbować zawsze można 😉 natomiast w tym przypadku sos jest zbyt rzadki i ciasto na spodzie wyjdzie raczej gumowate…